Kunnen wij mensen op de maan zien lopen?

Ik ben een keer bij een sterrenwacht geweest en daar kon je met grote telescopen de maan echt heel goed bekijken. Je kon alle kraters zien en je kon zelfs zien aan de trillende lucht dat het heel heet was.
Als het nou volle maan is (of bijna vol) en er komen net mensen aan op de maan, kan je ze dan zien landen/lopen op de maan (met zo'n hele grote telescoop)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De maan beslaat ongeveer 1800 boogseconden. Gezien het scheidende vermogen van de betere telescopen 'slechts' 0.4 boogseconden is, kan met objecten met de grootte van 1/4400 van de doorsnede van de maan nog zien. Mensen zal daarmee niet lukken.

Zelfs met een hele grote telescoop kun je dat nog steeds niet zien, de mensen zijn op die afstand te klein om met een optische telescoop te zien. Op de maan is geen atmosfeer, de warmte van het oppervlak van de maan gaf dus niet het trillende beeld, dat waren de luchtlagen boven de telescoop in onze aardatmosfeer.

Wij kunnen dit niet zien vanop de Aarde. Maar de NASA is er wel in geslaagd onlangs foto's te publiceren waarop zelfs de voetsporen van de astronauten terug te vinden zijn. De foto's zijn wel gemaakt vanaf een satelliet ....maar het resultaat is verbluffend : zie link Toegevoegd na 1 minuut: Lunar Reconnaissance Orbiter

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetens...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100