Mijn vrouw en ik gaan vaak begin september op vakantie naar Turkeye.Waarom wordt het daar veel sneller donker dan hier bij ons?

Weet jij het antwoord?

/2500

zuidelijker... daarom... Op de evenaar is het elke dag 12 uur licht en 12 uur donker... zodoende...

De schemering duurt het langst op hogere breedtegraden. In zuidelijke landen zoals Spanje of Italië duurt de schemering veel korter dan in noordelijke landen als Nederland of België. Het wordt daarom in zuidelijke landen 's avonds na zonsondergang veel sneller donker. Nog sterker is dit effect aan de evenaar. Dit komt doordat de zon recht onder de horizon verdwijnt. Ver ten noorden of ten zuiden van de evenaar beschrijft de zon een andere baan aan de hemel en gaat deze onder een kleinere hoek t.o.v. de horizon onder waardoor de schemering langer duurt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schemering

Dit zit in het feit dat Turkije voor het overgrote deel in Zuid-West Azië ligt... En daar net zoals in landen als Griekenland, Spanje, Portugal de ronding van de aarde veel groter is. Dus procentueel heb je daar meer uren nacht dan dag. Dit om de heel simpele reden dat de zon sneller aan de horizon verdwijnt...

je bedoeld waarschijnlijk begin oktober, omdat het nu 23 september is?? Turkije ligt dichter bij de evenaar dus de stand van de zon is daar anders als hier.

Afgezien van de ligging van Turkije ten opzichte van de evenaar, is het ook nog eens 3 uur vliegen naar het oosten, waardoor het dus ook vroeger donker wordt.

Behalve het feit dat het komt omdat turkije dichter bij de evenaar licht moet je er ook rekening mee houden dat er in nederland enorm veel lichtvervuiling is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100