Kan je op Jupiter (of een andere gasplaneet) lopen? Of val je er door heen?

Hij is van gas maar lijkt zo massief. Vandaar dat we ons dit afvroegen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Of Jupiter een vaste (metaal)kern heeft is nog bijlange niet bewezen. Nasa vermoedt het door berekeningen , maar niets meer . Wiki is daarom niet 100 % te volgen. Kan je er op lopen? Bekijk het zo : Naar binnen toe worden de gassen zo intens door de druk dat ze in half vloeibare of vaste vorm krijgen .....Toestellen ie in de dampkring zijn gedumpt zijn allemaal verdwenen in een soort murk....dat het midden houdt tussen lucht en drijfzand. Men is nog nooit tot de kern geraakt. In de bovenste luchtlagen echter kan Jupiter en zeker Neptunus zeer ijl zijn , met een bijna 100 % heldere lucht Maar dit is per gordel (breedte- lengte) en laag (dieper -minder diep) heel verschillend Hoe dieper echter hoe groter de druk

Aangezien Jupiter geen vaste oppervlakte heeft, is de grens met de atmosfeer niet eenvoudig aan te geven. Meestal wordt de hoogte waarop de druk 1 bar bedraagt als referentiepunt genomen. Dat betekent dat je er dus door heen valt. Er is wel een rotsachtige kern. De rotsachtige kern van Jupiter heeft een diameter van 14 000 km, bestaat deels uit nikkel-ijzer (een mengsel van circa 90% ijzer en circa 8% nikkel) en deels uit gesteente, en heeft een temperatuur van 25 000 K. Daar omheen bevindt zich een ongeveer 40 000 km dikke laag van metallisch waterstof (90%) en helium (10%). Door een relatief dunne overgangslaag wordt deze laag gescheiden van de buitenste laag van vloeibaar moleculair waterstof die een dikte van 20 000 km heeft waarbij naar binnen toe de temperatuur en druk toenemen. Behalve waterstof en helium komen in lagere concentraties ook methaan, ethaan en koolstofdioxide voor.

Je kunt er (dus) én niet op lopen én niet doorheen vallen (omdat je dan helemaal platgedrukt wordt). Als je dan wilt lopen kun je beter op een van zijn vele manen zijn. Deze zijn nl allen zeer verschillend en hebben soms zelfs een atmosfeer, zeeën van vloeistof (methaan) en vulkanische activiteit.

Tot nu toe is er geen bewijs dat je kan lopen op Jupiter. Logisch, want de planeet heeft een hele dikke atmosfeer en voor zover bekend alleen een kleine solide kern. Buiten dat zal de zwaartekracht je meteen verpletteren. ( ongeveer 320 keer de zwaartekracht van de aarde )

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100