Hoe is de maan onstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De gangbare theorie is dat de Maan is ontstaan doordat de Aarde botste met Theia, een planeet van ongeveer de grootte van Mars. De impact zou dusdanige energie hebben opgewekt, dat door de hitte zowel de Aarde als deze planeet bijna onmiddellijk in gesmolten toestand overgingen. Theia zou hierbij volledig vernietigd zijn en versmolten met de aardmaterie, waarvan een dikke brok vloeibare lava door de kinetische energie zou weggeslingerd zijn te midden van een spiraalstaart van dergelijke vloeibare massa (mogelijk is dit de oorsprong van de planetoïdengordel voorbij Mars). Die coagulerende enorme brok vloeibare materie trok samen als een gigantische druppel, die nog meer van de omringende spiraalmassa tot zich nam en geleidelijk stolde tot de vorm van de Maan. Deze theorie vindt bevestiging in de samenstelling van de gesteenten op de Maan, die ongeveer dezelfde is als die van de aardkorst. Volgens nader onderzoek aan isotopen in deze gesteenten (die teruggebracht waren door verschillende Apollo-vluchten) gebeurde dit 4,527 miljard jaar geleden, dus slechts dertig tot vijftig miljoen jaar na het ontstaan van het Zonnestelsel, en nog lang voor er oceanen waren op Aarde.

Bovenstaand antwoord heeft bijna geen aanvulling nodig, maar ik dacht een filmpje is misschien wel zo leuk om even te kijken. De zwaartekracht van de aarde had trouwens veel invloed op de vorming van de maan. Zonder zwaartekracht was het puin van de botsing verder het zonnestelsel ingeslingerd.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=IO45ZiGql8E

In deze Android app vind je hele mooie info hierover: https://market.android.com/details?id=com.nibiru&feature=search_result

Op dag 4 had God een creatieve bui en maakte hij zon,maan en sterren.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheppingsver...

De Zon is het enige object in ons zonnestelsel dat in grote mate licht produceert. De Maan is, net als de Aarde, een rotsblok, dat zelf geen licht geeft. We zien immers ook geen licht uit de Aarde ontsnappen. De enige reden dat we de Maan kunnen zien, is dat deze wordt beschenen door de Zon. De Maan reflecteert dus gewoon zonlicht. Doordat de Zon ver van de Aarde en de Maan staat, beschijnt de Zon deze twee bollen slechts van een kant. Dit betekent dat op ieder moment slechts de helft van de Aarde en de helft van de Maan zonlicht ontvangt. De andere helft is donker. Afhankelijk van hoe de Maan ten opzichte van de Aarde en de Zon aan de hemel staat zien we een groter of kleiner deel van de verlichte kant van de Maan. Dit noemen we de maanfasen of de schijngestalten van de Maan. Voor de Maan geldt dat we er vanaf de Aarde van buitenaf naar kijken. We zien natuurlijk slechts één helft van de maanbol, namelijk de helft die naar de Aarde is toegekeerd (dit is altijd dezelfde helft, zie Waarom is de omlooptijd van de Maan gelijk aan de duur van een aswenteling?). Als we bovendien naar de Maan kijken, vanuit dezelfde richting als waar het zonlicht komt, dan kijken we dus tegen de geheel verlichte zijde van de Maan aan en zien we een Volle Maan. Als echter de Maan, vanaf de Aarde gezien, in dezelfde richting staat als de Zon, dan is de verlichte kant van de Maan van de Aarde afgekeerd en zien we dus alleen de donkere kant van de Maan. Dit noemen we Nieuwe Maan. Volle Maan (VM) en Nieuwe Maan (NM) staan uitgebeeld als het meest linker en het meest rechter plaatje van de Maan in Figuur 1. :Bron waarnemen.com btw staat heeeel google vol hiermee, Eerst google ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100