Geluid reist door middel van lucht trillingen. Hoe is het mogelijk om geluiden uit het heelal te ontvangen aangezien daar geen lucht aanwezig is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is niet mogelijk, om de reden die je zelf al aangeeft: er is geen lucht (of ander medium) om de trillingen door te geven.

Via een radiozender. De astronauten in een shuttle kunnen gewoon praten omdat er lucht aanwezig is, zo ook kunnen zij in een microfoon praten. Dat signaal wordt omgezet in een radiosignaal, welke geen lucht nodig heeft, en zo kan op aarde gehoord worden wat astronauten te vertellen hebben.

Geluid vanuit het heelal, dan moet je denken aan explosies, nova's en uitbarstingen van allerlei dingen (quasars, zwarte gaten, heet gas, plasma's e.d.). Dit noemt men geluid, maar dat is eigenlijk niet juist. Geluid is inderdaad een luchttrilling en dat kan niet in de ruimte, want geen lucht / atmosfeer / gasmoleculen aanwezig (wel lokaal natuurlijk). Wat men bedoelt is dat met radiotelescopen wordt "geluisterd" naar de "ruis" die men opvangt. Dit is meestal rontgenstraling, maar kan ook radiosignaal zijn. Allebei echter vallen onder de elektromagnetische straling (net zoals licht) en eigenlijk zou het beter zijn om te zeggen dat men kijkt. Kijken wordt alleen verbonden met een licht telescoop en dat zou je iets moeten zien. De signalen die men opvangt zijn erg gemakkelijk als geluid af te spelen op onze apparatuur en men zit dan ook vaak (letterlijk) te luisteren. Vandaar dat het geluid vanuit het heelal wordt genoemd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100