is de lichtsnelheid altijd constant geweest? bij de big-bang niet een factor zeg maar 10 hoger. ons meetreferentie is maar een puntje op de tijdschaal

ik kan mij voorstellen dat de lichtsnelheid onder invloed van de totale massa van het heelal vanaf de BIG-BANG geleidelijk aan of langs een hyperbolische kromme is verminderd. Dit zou bv. gevolg kunnen hebben voor de theorie van het versneld uitdijen van ons universum.
We kijken wel 13,7 miljard jaar terug in de tijd!
Einstein zal zich omdraaien in zijn graf door deze vraag.
Of ik mis gewoon iets!
Graag serieus antwoord.
JWT

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Fysici nemen aan dat het heelal kort na de oerknal een versnelde uitdijing heeft gekend. Deze z.g. inflatietheorie komt van Alan Guth in 1981. deze exponentiele expansie zou het heelal a.h.w. hebben gladgestreken. Tijdens deze korte fase zou de snelheid van het licht groter moeten zijn geweest. Zie uitgebreide uitleg hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kosmische_inflatie

Heb net toevallig zo'n wetenschaps boek erover gelezen. Lichtsnelheid is het snelst dat er is, ga je sneller kunnen er dingen gebeuren maar dat weten we niet. Het licht ontsnapt zelfs niet aan een zwart gat. Het is altijd constant geweest, behalve bij de big bang tussen de split-seconde en 1 minuut. Aangezien het heelal toen ontstond was er een kracht die onverstelbaar was. Verder heb je gelijk zoals we kijken terug in de tijd, daarom is het zo donker terwijl nu met al die sterren net zo licht als overdag zou moeten zijn.

Einstein zal zich zeker omdraaien met zijn; Algemene relativiteitstheorie, in zijn graf. Licht snelheid is constant geweest. De oerknaltheorie is een theorie over het ontstaan van het heelal. Voor de toekomst van het heelal zijn er een aantal mogelijkheden: 1. Het heelal zal eeuwig uitdijen en deze uitdijing zal zich in een versneld tempo voortzetten (Big Rip). 2. De uitdijing van het heelal zal afgeremd worden door de zwaartekracht, en daardoor na verloop van tijd instorten, exact zoals bij de oerknal maar dan achteruit (Big Crunch). 3. Het heelal zal eeuwig uitdijen, en de warmte-energie in het heelal zal steeds verder verspreid raken, waardoor het steeds en steeds kouder wordt. (Big Chill) 4. Het heelal zal uitdijen, maar er zijn meerdere ruimten die dat ook doen en zo elkaar op den duur kruisen. Dit hangt nauw samen met het idee van een multiversum. Er ontstaan nieuwe centra, waar materie zich opnieuw samenvoegt, en waar zodoende ook nieuwe oerknallen kunnen ontstaan. Zo ontstaat er een soort "superheelal". Recente waarnemingen en afstandsmetingen pleiten voor de versnelde uitdijing van het heelal, waartoe een nog slecht begrepen verschijnsel moet worden ingevoerd dat bekend staat als donkere energie.

Bronnen:
nl.m.wikipedia.org/wiki/Oerknal

de oerknal zelf is maar een theorie geen bewijs

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100