Als ik een hand bakpoeder in de ruimte loslaat ,zal het dan weer samenklonteren tot een miniplaneetje

Is er een minimum hoeveelheid stof nodig om stof in het heelal tot een planeet te laten vormen?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe niet. Alle massa trekt elkaar aan, maar... Iedere massa heeft een ontsnappingssnelheid. Bij de aarde is dat ongeveer 40000 km/h. Als je harder gaat val je niet terug op de aarde. De ontsnappingssnelheid van een een vlokje bakpoeder is minimaal, dus aardige kans dat het niet vanzelf weer samenklontert.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontsnappingssnelheid

Als je alleen de massa van de bakpoeder beschouwt, zou het kunnen dat de poeder weer samenklontert. Wanneer het wolkje echter uitdijt met een snelheid die sneller is dan de ontsnappingssnelheid van het systeem, kan de poeder nooit meer samenklonteren. Massa zal altijd neigen om samen te klonteren wanneer de massa's die je beschouwt niet sneller ten opzichte van elkaar bewegen dan hun onderlinge ontsnappingssnelheid. Een heel klein beetje massa die maar heeeeel langzaam uitdijt zal uiteindelijk weer gaan samenklonteren.

Met vloeistof is dit makkelijk omdat hiervan op element niveau eenvoudiger een groter volume ontstaat. Met vaste stoffen is een botsing nodig met een bepaalde hoeveelheid energie om die tot een grotere massa samen te smelten. Als je je hand in de ruimte loslaat, heb je een heleboel kleine planeetjes, die op elkaar stuiteren. Er is meer nodig om een grotere vast massa te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100