is donkere materie een absoluut vacuum dat het heelal uit elkaar trekt?

Sorry aan de mensen die heel aardig waren om op mijn uitdijingsvraag te beantwoorden; ik sloot de vraag af terwijl ik wilde reageren... gebrek aan kennis van deze vraagbaak (zal me er in verdiepen)
Ik dacht dat via een nieuwe vraag mijn ""oude"" vraag weer kon ""openen"", hoe, waarin en hoe snel dijt en dijde het heelal uit.
Ik kreeg nuttige antwoorden en het houdt me al een tijdje bezig. Het feit dat niet de objecten zich van elkaar af bewegen maar de ruimte er tussen in vind ik waanzinnig interessant en dan de hypothese; donkere materie dier er op een of andere manier voor zogt dat de ruimte expandeert. Mijn vervolg vraag is dan deze: kan het zijn dat dat iets te maken zou kunnen hebben met een absoluut vacuum (buiten het zichtbare heelal) die er aan ""trekt""?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij haal je twee dingen door elkaar: Donkere materie en donkere energie. Donkere materie is 'bedacht' om de rotatiesnelheid van melkwegstelsels te verklaren, en zorgt juist voor meer zwaartekracht en een minder snelle uitdijing van het heelal. Echter, metingen aan supernova's (exploderende sterren) laten zien dat het heelal sneller uitdijt dan we zouden verwachten als alleen rekening gehouden word met de zwaartekracht van materie en donkere materie. Daarom moet er nog een extra kracht zijn die het heelal als het ware "uit elkaar trekt". Die kracht wordt veroorzaakt door de donkere energie. Een van de kandidaten voor donkere energie is vacuumenergie. Volgens de quantummechanica is zelfs het vacuum niet leeg, en bevat dus energie. Dat zou dus de donkere energie kunnen zijn. Probleem is dat de vacuumenergie veeel groter is dan de donkere energie zou moeten zijn. Maar dat is ook het probleem van de huidige natuurkunde: de quantummechanica en relativiteitstheorie zijn niet altijd te verenigen.

Er is niets buiten het heelal. Het heelal is alles. Daarbuiten is niets. Dat laatste is eigenlijk verkeerd verwoord. Je kunt niet zeggen dat er buiten het heelal niets is. Er /is/ geen "buiten" het heelal. Het heelal is ruimte en tijd. Daar kun je niet buiten treden. Je kunt je dus, zelfs in theorie, niet voorstellen dat iets of iemand van buiten het heelal naar de Big Bang heeft zitten kijken. Dan donkere materie. Die is puur theoretisch. We zien dat sterrenstelsels ronddraaien met een te hoge snelheid. Die snelheid kunnen ze alleen maar bereiken zonder uit elkaar te vliegen als ze zwaarder zijn. Maar wat we ook probeerden, we konden nooit ook maar enige aanwijzing vinden voor materie die de sterrenstelsels zwaarder kon maken. Daarom werd de "donkere materie" bedacht. Jawel, dat is puur een verzinsel. Misschien bestaat het echt, en is ons begrip van de interstellaire zwaartekracht correct. Misschien bestaat het niet, en zit er een fout in ons begrip van de interstellaire zwaartekracht. Tot nu toe heeft de donkere materie de beste kansen. Maar zeker is zijn bestaan nog allerminst. We praten hier over de grenzen van onze kennis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100