Neem het dichtsbijzijnde zonnestelsel (na die van ons). Hoe lang duurt het in mensenjaren als met de snelheid van het licht daarheen wordt gereisd?

Weet jij het antwoord?

/2500

De dichtstbijzijnde ster (na de zon) is Proxima Centauri op 4,22 lichtjaar. Met de snelheid van het licht duurt de reis dus 4 jaar, 2 maanden, 19 dagen, 4 uur en 48 minuten. (Maar ga er van uit dat het wat kan schelen afhankelijk van de tijd van het jaar dat je reis begint..) Toegevoegd na 7 uur: Naar aanleiding van Inkie's reactie: Epsilon Eridani is de dichtstbijzijnde ster met een bevestigde exoplaneet (waar ik van weet iig). De ster staat op 10,5 lichtjaar afstand en een reis daar naartoe zou met de lichtsnelheid dus 10 jaar en 6 maanden duren.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Proxima_Centauri

Dat hangt er vanaf aan wie je het vraagt! Ten eerste: laten we de afstand voor het gemak afronden op 4 lichtjaar (d.w.z. dat elektromagnetische straling zoals licht er vier jaar over doet om daar naartoe te reizen gezien vanaf de lichtbron, aangenomen dat de lichtbron een constante snelheid in een constante richting heeft). Waarom afronden op 4 jaar? Dat rekent lekker makkelijk :) Stel je staat op aarde en je zwaait je broer uit die in dat ruimteschip zit dat met de lichtsnelheid vertrekt, dan duurt het zoals de vorige beantwoorder ook al zei: 4 jaar. Dus jij zet je kookwekker op 4 jaar, en als hij rinkelt weet je dat je broer bij die ster is aangekomen. Het punt is namelijk: zit je in dat ruimteschip zelf? Dan hangt de reistijd die JIJ ervaart er vanaf hoe hard je precies vliegt. Met daadwerkelijk de lichtsnelheid vliegen gaat je niet lukken omdat de relativiteit van ruimtetijd dat niet toelaat, maar zou je theoretisch een motor hebben die je scheepje met een constante snelheid van bijvoorbeeld .9c ( = 90% van de lichtsnelheid) kan laten vliegen dan kun je het als volgt berekenen: De formule voor time dilation is: t = t’ / (1-v^2 / c^2) ^ 0.5 t = tijd voor jou op aarde = 4 jaar t’ = tijd voor je broer in zijn ruimteschip = ?? (dit wilde jij weten) v = snelheid van bewegend object (die hebben we bedacht op .9c) c = lichtsnelheid in vacuum. Merk op dat de lichtsnelheid precies exact 1 lichtjaar per jaar is! We weten t, we weten v en we weten c, dus we kunnen de t’ (reistijd zoals je broer hem gaat ervaren) met eenvoudige middelbare school algebra oplossen: 4 jaar = t’ / (1 - (0.9 lichtjaar_per_jaar) ² / (1 lichtjaar_per jaar ²) ) ^ 0.5 4 jaar = t’ / (1 - 0.9²) ^ 0.5 4 jaar = t’ / 0.44 (afgerond!) t’ = 4 jaar * 0.44, is dus ongeveer 1.76 jaar, oftewel 21 maanden en een beetje. (Mijn oorspronkelijke antwoord had hier een schandelijke hoofdrekenfout ;) Excuses. Ik vond het verschil al zo groot... :) Als jouw broer dus bij die ster is, rechtsomkeert maakt en met precies dezelfde snelheid (.9c) terugvliegt, zijn er voor hem 2x 21 maanden en een beetje voorbij gegaan. (Heen en terug bij elkaar dus.) Hij komt terug op aarde, en ziet jou staan, maar voor jou heeft zijn afwezigheid 2x4=8 jaar geduurd! Leuk he, relativiteitstheorie! :) Ik heb ‘t ff uit mijn hoofd gedaan dus vergeef me eventuele rekenfoutjes :) Maar dit is het idee, en die formule is waar.

Rond de melkweg draaien 14 dwergstelsels, waarvan de meest bekende de zogenaamde Magelhaense wolken. Andere satelliet-sterrenstelsels zijn genoemd naar het sterrenbeeld waarin ze worden waargenomen, onder andere de Ursa Majordwerg, Fornax, Draco, Ursa Minor dwerg, Leo, Sextans en Sagittarius. Het dichtstbijzijnde sterrenstelsel is de Andromedanevel (of M31). Samen met de Melkweg en enkele andere sterrenstelsels behoort hij tot de Lokale Groep. De Andromedanevel is onder gunstige omstandigheden met het blote oog te zien. Helaas is hij niet of nauwelijks te zien in grote steden omdat deze teveel licht uitstralen (lichtvervuiling). De Andromedanevel heeft dezelfde vorm als de Melkweg, alleen groter. Zijn diameter wordt geschat op 250.000 lichtjaar en de afstand tussen de 2.4 en 2.9 miljoen lichtjaar. Ook is hij lichter en minder dicht dan de Melkweg. Waarnemingen van de Hubble Space Telescope suggereren een dubbele kern. Dit zou het gevolg kunnen zijn van een botsing met een ander melkwegstelsel uit de Lokale Groep. De Lokale groep. De melkweg en zijn satellieten maken deel uit van de Lokale Groep, een cluster van zo’n 30 à 40 sterrenstelsels gespreid over een diameter van 10 miljoen lichtjaar. Binnen de lokale groep van sterrenstelsels in een straal van 5 miljoen lichtjaren is ons melkwegstelsel een van de drie grootste. Het dichtstbijzijnde grote sterrenstelsel is de Andromedanevel op een afstand van 2,2 miljoen lichtjaren. Een lichtjaar is geen maat voor tijd, maar voor snelheid. Een lichtjaar is de afstand die het licht in een jaar aflegt. Dit is 10 biljoen km. (1 met 13 nullen erachter). Dus als een mens, net zo snel als het licht zou kunnen reizen, zouden we binnen 1 jaar 10 biljoen km afleggen. Echter de andere sterrenstelsels liggen dichterbij. http://nl.wikipedia.org/wiki/Heelal http://www.onszonnestelsel.nl/het-dichtstbijzijnde-sterrenstelsel http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtjaar

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100