Waarom zie je als je 's nachts naar de hemel kijkt meestal aan de ene kant heel veel sterren en aan de andere kant bijna geen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit heeft te maken met het licht wat er op de aarden geproduceerd wordt. In de stad zijn de sterren slecht te bezichtigen. Ook bij kassen kan het zicht belemmerd worden. In de woestijn zal je de mogelijkheid hebben om alle sterren prachtig te kunnen bezichtigen. Er zijn natuurlijk ook anderen plaats.

Fijnstof bevindt zich niet alleen in onze steden en langs onze snelwegen, het raakt ook hoger in de atmosfeer. Fijnstof en gecondenseerde waterdamp weerkaatsen het laatste licht van de zon en het licht wat door snelwegen en steden omhoog wordt geworpen. Dit teruggekaatste licht verhindert ons de kleinste sterren te zien. Dat dat effect bij jou vooral aan een hemelhelft optreedt komt waarschijnlijk omdat er aan die kant meer steden zitten en is dus toeval.

Het kan inderdaad door lichtvervuiling komen, zeker als je vanuit de stad kijkt. Een andere voor de hand liggende verklaring is het restlicht van de ondergaande zon. Lang nadat deze in het westen is ondergegaan, wordt het licht nog door de atmosfeer aan de horizon weerkaatst. Hierdoor zie je na zonsondergang de meeste sterren in het oosten, terwijl je vóór zonsopkomst de meeste sterren in het westen ziet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100