Als je met een vliegtuig als maar recht door blijft vliegen kom je dan op een gegeven moment weer op de zelfde plek uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, als je maar in een kaarsrechte lijn rond de aarde vliegt.

Ik dacht het eerst wel, maar nu ik er overna denk. Nu denk ik dat het niet zo is want als je kaarsrecht gaat dan zou je toch van hoogte veranderen van de aarde en zou je steeds verder weg zijn . Of heb ik het mis?

Nee. De aarde is namelijk rond. Toegevoegd na 11 minuten: En nee, geen perfecte cirkel, maar wel degelijk rond. Toegevoegd na 20 minuten: Voor de duidelijkheid: In mijn boekje is kaarsrecht onmogelijk hetzelfde als evenredig aan het oppervlakte van de aarde. Toegevoegd na 25 minuten: Je vliegt dus, als je kaarsrecht blijft vliegen, al redelijk snel de damkring uit.

Nee volgens mij niet want de aarde draait toch.. + alle voorgaande antwoorden over dat als je rechtdoor vliegt je steeds hoger zou gaan e.d.

Nee de aarde is niet helemaal rond, de aarde heeft een kleine afwijking en je krijgt met veel dingen te maken zoals het draaien van de aarde.

Alleen als je in een cirkel om de aarde vliegt (steeds dezelfde richting en hoogte, ANDERS VLIEG JE DE DAMPKRING UIT), , zodanig dat de draaias van de aarde door het middelpunt van de cirkel gaat en de as moet dan ook nog loodrecht het cirkelvlak zijn. Nu ik dit schrijf bedenk ik dat dit dus betekent: op dezelfe breedtegraad bljiven. Evenwijdig aan de evenaar dus.

Nee, als je steeds dezelfde kompaskoers volgt volg je een logaritmische spiraal over een boloppervlak, tenzij je pal noord of zuid vliegt, dan zit je in een grensgeval en kom je inderdaad op dezelfde plek uit. Stel je gaat naar naar noordwest, dan kom je uit in Finland, Spitsbergen, en dan met steeds kleinere windingen naar de pool toe. In de praktijk proberen vliegtuigen zoveel mogelijk een grootcirkel te volgen. Dat houdt in dat je altijd in een vlak tussen je bestemming, je vertrekpunt en het middelpunt van de aarde blijft. Als je de grootcirkel blijft volgen dan kom je ook weer op dezelfde plaats uit. Het is echter niet noodzakelijk om een grootcirkel te volgen om weer op dezelfde plaats uit te komen (bijv. bij een koers pal Oost of West).

Ja, onder voorwaarde dat je parallel aan de evenaar vliegt en corrigeert op zijwind.

Vergeet niet dat ook vliegtuigen invloeden van magnetische velden ondergaan. Naar de correctie op de wind moet ook de magnetische variatie worden mee berekend.

in theorie zou het kunnen als je inderdaad de evenaar als lijn aanhoud. In s

volgens mij is de vraag of je wordt gecorrigeerd wanneer je de dampkring raakt..indien dat het geval is zou je op dezelfde plek uit kunnen komen. anders ga je natuurlijk de atmosfeer uit en kom je in de ruimte terecht..wat er dan gebeurt weet ik niet, maar ik gok dat je dan niet meer terug komt.

Ja, als je pal op de evenaar vliegt wel. Een vliegtuig kan namelijk niet rechtdoor vliegen de ruimte in. Hij blijft op een bepaalde hoogte boven de ruimte. Op los te komen van de zwaartekracht van de aarde moet je een bepaalde snelheid hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100