Waarom heeft Saturnus ringen?

...en bewegen de brokstukken van deze ringen zich niet verspreid rondom Saturnus, zoals de satellieten rondom de aarde doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

waarschijnlijk omdat er een maantje uit elkaar is gevallen. De leeftijd van de ringen is vrij kort, dus ze kunnen niet altijd al om Saturnus hebben gedraaid. Ze moeten dus aangevuld worden, of niet heel oud zijn. De A ring bijvoorbeeld wordt aangevuld met ijs van de geisers op Enceladus. Overigens heeft Jupiter ook een ring, maar die is veel minder goed zichtbaar. Over de tweede vraag: als een maantje uit elkaar valt krijgen de brokstukken maar een hele kleine snelheid mee. Die snelheid is niet genoeg om de baan van de brokstukken te veranderen, maar wel om ze over de baan te verspreiden. Daarom ontstaan er van die platte ringen. De zwaartekrachtswerking van andere maantjes zorgt er vervolgens voor dat de ringen mooi rond worden (en blijven)

Dat is het overblijfsel van (wellicht) twee manen die met elkaar in botsing gekomen zijn en in kleine gruzelementen geslagen zijn... Toegevoegd op 22-05-2009 19:23:10 Dat het dan ringen worden komt omdat elk deeltje zich moet houden volgens de centripetale/centrifugale krachtenspel dat voor elk deeltje anders is… Daardoor daalt een deeltje veel sneller dan een ander… daarom krijgt het een ringstructuur…

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100