Als een meteoriet inslaat op aarde, wat gebeurt er dan met de constante van lucht en massa van de aarde tot aan de dampkring?

Waar lucht is is geen massa en waar massa is is geen lucht. Als een meteoriet inslaat komt er massa bij op een plek waar eerst lucht was en ook gedeeltelijk massa. En wat is het effect dan dat er op eens een stuk meer massa is door de meteoriet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. Waar lucht is, is ook massa. Lucht heeft namelijk massa. Die kun je voelen als je in een flinke storm gaat staan. Dat lucht massa heeft, is de enige reden waarom wij hier nog lucht hebben. De aarde trekt met haar zwaartekracht namelijk alles aan wat massa heeft. Daardoor trekt de aarde ook de lucht aan. Boven jou "staat" dus een grote kolom lucht, die door de aarde naar beneden wordt getrokken. Daardoor wordt er op jou een zekere druk uitgeoefend - wij noemen dat de luchtdruk, en die kunnen we meten met een barometer. Als een meteoriet op bezoek komt, drukt die de lucht weg. Dat is hetzelfde als wanneer jij een steen in de vijver gooit: waar eerst water was, is dan steen; de steen drukt het water weg. Met de meteoriet gaat het precies zo. Als de meteoriet niet ontploft, dan hebben we er op aarde gewoon wat massa bij. De aarde als geheel is dan wat zwaarder geworden. Dat gebeurt trouwens evengoed als de meteoriet wel ontploft, en zelfs als hij geheel verbrandt - ook dan is de aarde wat zwaarder geworden, maar dan zit dat extra gewicht cq die extra massa in gasvorm in de atmosfeer. Verder is er niets aan de hand. Alsof je een steen in een emmer water gooit: daarna is de emmer wat zwaarder geworden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100