Is Ede in Gelderland een stad of een dorp?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt van de definitie af die je hanteert. Ede heeft geen stadsrechten dus vanuit de middeleeuwse definitie gezien is het een dorp. Net als Den Haag overigens...

Toegevoegd op 28 februari 2021 18:28: tekst

Het hangt af van welke definitie van een dorp of stad je aanhoudt. Volgens de middeleeuwse definitie zijn stadsrechten, een stadsmuur en het hebben van een eigen rechtspraak en belastingen doorslaggevend. Ede zou dan, zonder stadsrechten, een dorp zijn. Volgens de moderne definitie is Ede echter wel een stad. Dit hangt namelijk van het aantal inwoners van de omliggende plaatsen af. Op Wikipedia staat het volgende: “In Nederland wordt bij plaatsen zonder historische stadsrechten vanaf een inwoneraantal van ongeveer 50.000 door sommigen gesproken van een stad, overigens zonder dat dit een algemeen aanvaard gebruik is. Of een plaats als stad gezien wordt, hangt ook af van de bevolkingsdichtheid van het omliggende gebied.

Een stad is een plaats die zijn eigen voorzieningen heeft, en niet/minder afhankelijk is van voorzieningen in andere steden. Volgens wiki: "Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur." Ede is in dat opzicht een stad, wat bv blijkt uit de aanwezigheid van een groot ziekenhuis.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stad

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100