hoe noemt die vulkaan waarvan als die uitbarst dat wel eens het eind van de wereld zou kunnen zijn?

ik heb op school eens gehoord dat er ergens een vulkaan is waarvan als die uitbarst dat wel eens het eind van de wereld zou kunnen zijn. heel de wereld zou dan bedekt worden met stof die het zonlicht tegenhoud en er zou hetzelfde gebeuren als met dino's...
en ook heb ik gehoord dat die vulkaan al langer slaapt dan normaal na een uitbarsting.

Weet jij het antwoord?

/2500

Die noemt men een supervulkaan. Wetenschappers denken momenteel dat de aarde gemiddeld om de 50.000 jaar een zware uitbarsting van een supervulkaan meemaakt. De kans dat de jongsten onder ons dat in hun leven nog meemaken is amper 0,15 procent. Dat is dus een kleine kans, maar wel 12 keer zo groot als de kans dat we in diezelfde periode uitsterven door de inslag van een asteroïde. De drie grootste supervulkanen die er op aarde zijn heten Yellowstone, Long Valley, en Valles Calderas. Zie de bronvermelding voor de volgende 17.

Bronnen:
http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article...

Yellestone is degene die je bedoeld en je kunt dat een supervulkaan noemen, maar of een uitbarsting het einde van de wereld is, is maar de vraag. De aarde bestaat al 4,5 miljard jaar, waarvan naar schatting zo'n 3,6 miljard jaar met leven. Het leven is in al die tijd door verschillende crisissen heen gekomen, waaronder inmense vulkaanuitbarstingen. En we zijn er nog... (wat meer bewijs heb je nodig ;-) Dat bij een uitbarsting misschien ons leven overhoop wordt gehaald, Goede Vraag niet meer bereikbaar is en we terugzakken in een soort van middeleeuwen is een ander verhaal.

Een supervulkaan dood bijna alle mensen in een straal van 1000 km. De as zou de hele wereld bedekken en werken als een soort sterke ozonlaag. Het houd dan zonlicht tegen en het wordt heel koud op aarde. Het as zal ook veel water ondrinkbaar maken en veel eten oneetbaar. Er verdwijnt dan veel leven. Als het as te lang blijft hangen gaan planten dood omdat ze geen fotosynthese meer kunnen doen, dit zal grote gevolgen hebben voor consumenten zoals de mens. Eerdere uitbarstingen hebben al veel soorten doen wegvagen. Toegevoegd na 1 minuut: Kraters zijn enorm. Megasteden als Tokyo en New York passen gemakkelijk in de krater van Yellowstone.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100