Waarom komt de zon in nice (frankrijk) later op als in nederland ?

We zitten bijna op dezelde lengtegraad ik zou denken dat de zonsopkoms en ondergangs tijden dus vrijwel gelijk zouden zijn maar als het hier.al.licht is is het daar nog pikkedonker.ik vond dit.uit.met vesturen van fotos met iemand uit nice.Wij begrijpen het allebij niet

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gaat niet om de lengtegraad maar om de breedtegraad: http://www.astronova.nl/licht-donker-schemering-actueel.html dit is voor Utrecht. De zon komt vandaag om 6 uur op. Als je 54 graden breedte invult zul je zien dat de zon al 8 min eerder opkomt. Nice ligt ongeveer op 43 graden breedte en als je dat invult zul je zien dat de zon 26 min later opkomt dan in Utrecht. Je begrijpt (neem ik aan) wel dat het in de komende weken op de noordpool bijna de hele dag licht is. Als je daar nog vraagtekens bij hebt: kijk even het filmpje in de bron. Als je dat snapt: realiseer je je dan dat het nu op de zuidpool bijna de hele dag donker is. Dus op dit moment van het jaar hebben de plaatsen die dichter naar de noordpool liggen dus meer licht. Het wordt eerder licht en later donker. Dat geldt ook voor het verschil tussen Amsterdam en Nice maar natuurlijk nog sterker tussen Amsterdam en Madrid etc. In nov/dec/jan is het andersom. Op de zuidpool is het de hele dag licht en op de noordpool is het de hele dag donker. Nice zal dan een eerdere zonsopkomst en latere zonsondergang hebben dan wij in Nederland.

Bronnen:
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/2006...

Dit heeft te maken met de bolling van de aarde.

De as van de aarde staat ook nog schuin. Met als gevolg dat de grens van dag en nacht ook schuin staat, en dat zorgt ervoor dat gebieden 'onder' Nederland later dag hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100