Waarom zijn de tijdszones op deze manier ingedeeld?

Waarom hangen de tijdzones af van de tijdzone 0, waar deze zich nu bevind, waarom zit tijdzone 0 bv niet in Amerika oid? Heeft dit te maken met een bepaalde machtstrijd oid? Of heeft het totaal met wat anders te maken? Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit random.is gekozen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De tijdzones zijn ten opzichte van de 0 meridiaan, die door Greenwich loopt (niet ten opzichte van de equator natuurlijk). Aangezien de Britten een rijke historie hebben mbt navigatie op zee, is dat zo gegroeid. Pas later zijn andere landen overgegaan op een systeem waarbij de lokale tijd afhangt van GMT (Greenwich Mean Time), meestal met een verschil in hele uren (daar zijn uitzonderingen op). Dus geen machtsstrijd, maar historisch zo gegroeid, en uiteindelijk maakt het ook niet veel uit waar je het 0-punt kiest.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Greenwich_Mea...

de 0 zone is gebaseerd op GMT (Greenwich Mean Time) waar ook de 0 meridiaan loopt. Engeland was de grote wereldmacht toen dit werd ingesteld en wie macht heeft kan dat bepalen.

Dit heeft te maken met de Greenwich Mean Time (GMT). Greenwich is een stadsdeel van Londen in het Verenigd Koninkrijk. De meridiaan van Greenwich, de nulmeridiaan, loopt door Greenwich. Het is de lijn waar de lengtegraad gelijk is aan 0. In de loop van de negentiende eeuw (1801-1900) werd in ieder land van de wereld afzonderlijk een standaardtijd tot stand gebracht. Toen werd het noodzakelijk een wereldstandaardtijd in te voeren. Tijdens een aantal geodetische conferenties werden door verschillende landen ideeën aangedragen over de plaats van de 0-meridiaan en welke tijd de standaardtijd moest worden. In 1884 werd op de Prime Meridian Conference in Washington besloten dat Greenwich het ruimtelijke en temporele centrum van de wereld zou worden. De redenen hiervoor waren dat voor zeekaarten de 0-meridiaan over Greenwich liep en omdat de tijd op zee al eeuwenlang die van Greenwich was geweest. De tijd horend bij de meridiaan van Greenwich is Greenwich Mean Time.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Greenwich_Mean_Time
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdmeting
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdzone

Onze samenleving hangt aaneen door het hanteren van standaards (overeenkomsten), Als iedereen zijn eigen zin gaat doen valt onze beschaving als een kaartenhuisje ineen. Het heeft geen zin dat ik met mijn kredietkaart aan het andere eind van de wereld toekom, en ik vaststel dat het spleetje ,waar ik de kaart moet insteken, te klein is. Standaardisatie is het wondermiddel. Welke standaard er wordt gehanteerd, hangt van verschillende factoren af.Gebruiksvriendelijk, economisch haalbaar, sterkte en invloed van de firma's, enz. Muziek heeft veel standaards gehad, lp, single, bandopnemer, cassette, cd enz. Met de opkomst van de mechanische uurwerken, het drukker wordende, Continent overschrijdend, verkeer, telegrafie, navigatie enz had men nood aan een gestandaardiseerde tijdsbepaling. In de sterrenwacht van Greenwich hebben ze de koppen bij elkaar gestoken, en hebben het huidige systeem bedacht. Daarom loopt de nulmeridiaan van Greenwich pal door het midden van de sterrenwacht. Omdat op dat moment Engeland een wereldimperium was hebben zij hun systeem kunnen doordrukken. Wachten is nu op iemand die iets anders en beters uitvind en we gaan dan mischien een heel andere tijdsstandaard hanteren. Robert

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100