Om te beginnen, je hebt een slecht voorbeeld gekozen, want de winters in Madrid kunnen erg koud zijn. Madrid heeft namelijk landklimaat (hele warme zomers en droge, koude winters), en ligt ook vrij hoog boven de zeespiegel (660 m, uit mijn hoofd)
Ik mag dat weten, want zelf ben ik Spaans...
Maar ook voor NY geldt niet dat ze zulke strenge winters hebben. In feite hebben ze daar redelijk zachte winters als je vergelijkt met b.v. Chicago, met zeer koude winters, terwijl ook deze stad op ongeveer gelijke breedtegraad ligt.
In feite, het klimaat van NY wordt gedefinieerd als subtropisch vochtig.
De staat van New York is een ander verhaal, daar is het wel stukken kouder.
Maar goed, ook Barcelona ligt aan zee, net zoals NY, op vrijwel dezelfde breedtegraad (ongeveer 42°N), en daar is het wél stukken milder.
De verklaring moet je zoeken niet alleen in de breedtegraad, maar ook een vooral in de invloed van de landmassa's en de zee.
In NY waait het vaak van het Westen, en dat betekent dat er in de winter droge, koude lucht uit het binnenland en de Appalachen aangevoerd wordt. Als dat zo is, dan kan het inderdaad flink afkoelen, en dan krijg je de bekende taferelen met een pak sneeuw als ook vochtige lucht uit de Grote Meren aangevoerd wordt.
De Atlantische Oceaan maakt het klimaat van NY ook milder, voornamelijk omdat de Golfstroom warm water langs de kust van NY laat stromen. Aan de andere kant van de Oceaan, dezelfde stroom maakt dat de westkust van Ierland, die wel veel noordelijker is dan NY of Madrid, toch een relatief mild klimaat heeft. Dublin ligt op 53°N en dat is zelfs nog noordelijker dan b.v. Warschauw, en daar is het écht heel erg koud in de winter.
- Bronnen:
-
http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City#Climate