Waarom is het Groot-Brittanië en niet het Verenigd Koninkrijk?

De Olympische Spelen worden dit jaar in Groot-Brittannië georganiseerd en zo staat het ook op de lijst. Groot-Brittannië met de blauw-rode vlag. Maar waarom staat er niet het Verenigd Koninkrijk? Want op Wikipedia staat dat de de vier gebieden samen het land het Verenigd Koninkrijk vormen en dat Groot-Brittannië (bestaande uit drie van de vier gebieden), een eiland, deel uitmaakt van dat land.

Aangezien er eigenlijk altijd landen meedoen, waarom is het dan Groot-Brittannië en niet het Verenigd Koninkrijk? Want eigenlijk is het land dan toch het Verenigd Koninkrijk (officieel nog met 'van Groot-Brittannië en Noord-Ierland). De naam zegt het dus al. En wat gebeurt er dan met Noord-Ierland? Hebben deze mee gedaan met de kwalificatie of doen ze in het Britse team?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De BBC heeft de volgende verklaring: Noord-Ierland valt traditioneel niet onder Groot-Brittannië. En VK kan weer niet, omdat daar o.a. Jersey en Isle of Man niet onder vallen. Als je alle atleten onder 1 team zou willen noemen zou het Team GB, NI and Crown Dependencies moeten gaan heten, en dat is weer te lang.

Bronnen:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-19047586

Waarschijnlijk wordt het Verenigd Koninkrijk bedoeld, maar gebruikt men voor het gemak de naam Groot-Brittannië. Dat gebeurt wel vaker volgens deze website: http://www.voorbeginners.info/verenigd-koninkrijk/geografie.htm Daarop vind je de volgende tekst: "Het Verenigd Koninkrijk heet voluit: het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Het land wordt vaak kortweg aangeduid als Groot-Brittannië, maar dat is officieel dus onjuist."

Bronnen:
http://www.voorbeginners.info/verenigd-kon...

Onder Groot Brittannië wordt verstaan: Engeland, Wales en met Schotland. Onder Verenigd Koninkrijk wordt verstaan: Engeland, Wales, Schotland en Noord Ierland. Onder Brits Kroonbezit wordt verstaan: De eilanden Man, Jersey en Guernsey maken onderdeel uit van het Brits Kroonbezit Onder het Brits Kroonbezit (Engels: crown dependency) worden gebieden verstaan die direct onder de Britse Kroon vallen. Deze gebieden zijn noch onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, noch een Kroonkolonie. Onder Brits Kroonbezit vallen de Kanaaleilanden en het eiland Man in de Ierse Zee. De gebieden onder Brits Kroonbezit maken geen deel uit van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk verzorgt voor het kroonbezit het buitenlands beleid en de verdediging. Zaken als douane en immigratie worden door deze gebieden zelf geregeld. Kanaaleilanden De Kanaaleilanden bestaan uit twee aparte baljuwschappen (Engels: bailiwick): Baljuwschap Jersey, bestaand uit Jersey en enkele kleine onbewoonde eilanden Baljuwschap Guernsey, bestaand uit Guernsey, Alderney, Herm, Sark en een aantal kleinere eilanden. Beide baljuwschappen hebben een parlement, de Staten (Engels: States), en worden vertegenwoordigd door een baljuw (Engels: bailiff), die voorzitter van het parlement en hoogste rechter is. Jersey en Guernsey geven eigen munten, bankbiljetten en postzegels uit. [bewerken] Eiland Man Het parlement van het eiland Man, de Tynwald, is het oudste ononderbroken bestaande parlement ter wereld. Het bestaat sinds het jaar 979. Ook het eiland Man geeft eigen munten, bankbiljetten en postzegels uit. Het Verenigd Koninkrijk heeft soevereiniteit over zeventien gebieden die geen deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk zelf: De veertien Britse overzeese gebiedsdelen zijn: Akrotiri en Dhekelia Anguilla Bermuda Brits Antarctisch Territorium Brits Indische Oceaanterritorium Britse Maagdeneilanden Falklandeilanden Gibraltar Kaaimaneilanden Montserrat Pitcairneilanden Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha Turks- en Caicoseilanden Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden De Britse claims op Antarctica zijn niet algemeen erkend.

Bronnen:
wikipedia

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100