Van hoelaat tot hoelaat een kamer aan de westkant zonlicht?

In Nederland

Weet jij het antwoord?

/2500

is wat moeilijk te zeggen: hangt van de tijd van het jaar af en ook niet onbelangrijk: wat staat er in de baan van het licht. Maar 's morgens heb je de zon niet. 's middags begint de zon wel in de kamer te schijnen, tot de zon verdwijnt achter bomen, huizen of de horizon.

Vanaf 13.30 u. ongeveer totdat de zon ondergaat, behalve als er iets in de weg staat.

Ik schat in vanaf 13:00 ongeveer tot ongeveer 19:30 uur. In de wintertijd dus niet omdat de zon dan al 2 uur onder is. Aan het begin en einde heb je natuurlijk maar een streepje zonlicht in je kamer. Je kunt dit heel makkelijk ook in je eigen huis bekijken, ook al heb je geen kamer aan de westkant. Je moet gewoon weten waar precies het westen is.

Zie onderstaande plaatje, dat maakt het wat inzichtelijker (let wel even op oost en west zijn omgedraaid). Dat plaatje geeft het pad van de zon weer voor de locatie Amsterdam op ongeveer de langste en de kortste dag. Daar kan je zien dat de zon in de zomer om 13:45 in het zuiden staat (winters 12:30), en je vanaf dat moment dus enige zon op een westelijke muur zou kunnen schijnen. En Dat duurt natuurlijk totdat de zon onder gaat.

Bronnen:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sun+a...

Dat hangt er vanaf waar je woont. In het westelijkste puntje van Zeeland staat de zon om 12:47 (wintertijd) op zijn hoogste punt, in het oostelijkste puntje van Groningen om 12:31. Tijdens zomertijd moet je er een uur bijtellen. Theoretisch (bomen en bebouwing niet meegerekend) zou je vanaf dat tijdstip zon in je kamer kunnen krijgen. Tot hoe laat hangt van de tijd van het jaar af. Voor je eigen woonplaats kun je dat gemakkelijk zelf bepalen met bv een atlas. 12:00 is per definitie het moment dat de zon in Greenwich op zijn hoogste punt staat. - Voor elke graad oosterlengte staat de zon 4 minuten eerder in het hoogste punt (dus éérder dan 12:00). - Tel daar dan één uur bij op omdat we in de midden europese tijdzone zitten (een uur verschil met Greenwich). Toegevoegd na 4 minuten: Mijn definitie van 12:00 in Greenwich geldt wel voor een gemiddelde over een jaar. Om precies te zijn moet je de correctie van @iHave nog toepassen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100