Mijn man is geoloog. Hij legt geplooid gesteente altijd heel simpel uit: Eigenlijk is het net als wanneer je een tafelkleed op tafel hebt liggen, en je duwt er tegenaan. Dan krijg je plooien in het kleed, bollingen naar boven en onder. Bij gesteente kan dit ook gebeuren, maar dan is de kracht waarmee tegen het gesteente wordt geduwd veel groter. Ik ga even voor je op zoek naar een foto.
Toegevoegd na 21 minuten:
Op de afbeelding zie je het in het redelijk groot, al kan het nog groter.
Eigenlijk zijn de laagjes die je ziet in het gesteente vaak verschillende gesteenten op elkaar. Een laagje kwarts met een laagje pegmatiet bijvoorbeeld, en dat afgewisseld, af een kwartsgang in een ander gesteente. Je ziet dan verschillende kleuren gesteente op elkaar, of soms ook ribbels. Dat komt dan doordat een gesteente soort harder is dan het andere. Het minder harde is dan aan de buitenkant meer afgesleten door weer in wind. Juist als er sprake is van verschillende lagen, valt zo'n plooi extra goed op.
Toegevoegd na 5 dagen:
Ter illustratie dat een plooi ook in het klein kan voorkomen de tweede foto. Het paaseitje ligt erbij om de verhoudingen te laten zien.