Hoe ontstaat (onder)stroming in oceanen, zeeën, meren, etc.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk is daar geen éénduidig antwoord op te geven. Betreffende golfstromen/ zeestromen zijn het meestal combinaties van verschillende factoren : Een belangrijke factor is de ‘drift’ : die ontstaat door de overheersende winden. Ook het corioliseffect (dat ontstaat door het draaien van de Aarde ....en tegengesteld van richting is de noordelijke helft to de zuidelijke aardhelft.) is belangrijk. Dan is er nog de gradiëntstroom : omdat de temperatuur in de oceaan niet constant is ontstaan er lagen ....die stuwingen veroorzaken drukverschillen en daaruit voortvloeiend : waterstromen : de diepzee heeft een vrij constante temperatuur net boven het vriespunt (2000 m en dieper) , de oppervlakte kan enorm verschillen van temperatuur (die bovenlaag bestaat overal , behalve in de poolzeeën) ...en daartussen is een laag waar warm en koud soms dicht bij elkaar liggen in lagen ( de zogenaamde thermocline): die veroorzaken de drukverschillen , wrijvingen en een soort convectiebeweging Ook het zoutgehalte van het water speelt een rol. ook de getijden hebben enige invloed : de Maan en de Zon dus. In meren geldt dit alles in mindere mate (of niet (zout) Het corioliseffect en getijdenwerking zijn minimaal. Maar het verschil tussen koude lagen en warme lagen is er des te groter.(convectie) Bij meren zijn door de verhouding ook de instroom van water door rivieren en gletjers van bel Toegevoegd na 12 minuten: Een onderstroom is weer iets anders :dit 'kan' bijvoorbeeld de stroming zijn door het afsmelten van de poolkappen naar de evenaar toe (zie afbeelding) Plaatselijk kunnen er tal van andere onderstromingen zijn , die ofwel permanent ofwel tijdelijk ontstaan (bijvoorbeeld vulkanisme) De richting van de stromen en onderstromen wordt voorts bepaald door de ligging van de continenten als obstakels : In vroegere geologische tijdperken , wanneer bijvoorbeeld Noord en Zuid Amerika nog niet aan elkaar geschoven waren ,hadden we heel andere golfstromen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thermocline

Dit ontstaat doordat er meer water verdampt dan dat er wordt aangevoerd. Toegevoegd na 28 seconden: Hier kun je er een stukje over lezen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Onderstroom

In de tropen verdampt het zeewater meer dan elders, door verdamping wordt het zouter en dus zwaarder; hierdoor zakt het naar beneden en stroomt dan in de richting van een van de polen. Vanaf de polen wordt dan weer kouder en minder zout water aangevoerd.

Ik dacht dat dat kwam door de wind, maar dat weet ik niet zeker

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100