wat is de inhoud van de grandcanyon ? en kunnen we daar niet al het overtollig water in laten lopen. om daar weer energie uit op te wekken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, laten we dat natuurgebied volpompen! Strak plan! Even serieus en antwoord gevend op de vraag. De inhoud van de Grand Canyon is een overweldigend landschap waar verschillende dieren (34 soorten zoogdieren, waarvan 15 knaagdiersoorten en 8 vleermuissoorten) leven. Hiernaast zullen er ongetwijfeld nog meer diersoorten zijn (insecten en dergelijke bijvoorbeeld). Of we daar overtollig water in kunnen laten lopen? Ja, dat zal vast kunnen. De vraag is dan: waar haal je overtollig water vandaan en hoe ga je de Grand Canyon zo afsluiten dat het erin blijft zitten. Het gebied is namelijk 29 kilometer breed en een kilometer diep. Al met al denk ik dat het wel zou kunnen (in THEORIE), maar dat het voordeel van meer energie bij lange na niet opweegt tegen het verlies van zo'n prachtig en overweldigend stuk natuurschoon.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_canyon
http://www.nps.gov/grca/index.htm

Ligt eraan welk water je bedoelt. Zout water? Nee, Grand Canyon is niet groot genoeg. Zoet water? Nee, want dat is elders nodig. Er is geen overschot aan zoet water...

De inhoud van de Grand Canyon is megantisch, maar in vergelijking met het volume water dat in de wereldzeeën zit, natuurlijk maar peanuts. Het nu afsmeltende gletsjerwater van het landijs in de Grand Canyon pompen lijkt me niet echt haalbaar, want hoe ga je al dat water van de smeltende gletsjerkappen transporteren naar Utah en Nevada? De bovenstroom van de Grand Canyon wordt trouwens al gebruikt voor het winnen van energie. De rivier de Colorado stroomt door de Grand Canyon. Lake Powell (in de Colorado River) is een kunstmatig meer dat de Colorado River tegenhoudt. De Glenn Canyon Dam is de stuwdam waarin de waterkrachtcentrale zich bevindt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Glen_Canyon_Dam

Ik vind het wel een interessante rekenvraag... Wat betreft de inhoud van de crand canion; wiki ( http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Canyon ) zegt over de afmetingen: "The Grand Canyon is 446 km long, up to 29 km wide, and attains a depth of over 1,800 metres" dus als je dat uitrekent is de inhoud van de Grand Canyon in liters: 4460000 decimeter (446 km) x 290000 decimeter (29 km) x 18000 decimeter = ongeveer 23,3 biljard liter! (23281200000000000 liter). En dat is ENORM RUIM gerekend, want de canyon is natuurlijk lang niet overal zo breed en zo diep. Laten we zeggen 18 biljard liter? Dan neem je het nog zéér ruim denk ik. Dat spuit je niet even vol met de tuinslang... En dat klinkt als een heleboel... Maar als we even doorrekenen: de oppervlakte van de oceanen van de wereld is ongeveer 360 miljoen vierkante kilometer ( http://en.wikipedia.org/wiki/Ocean ). Dat is 360 biljoen vierkante meter, dus 36 biljard vierkante decimeter. Dus als je 1 decimeter water van de oceaan aftapt heb je ongeveer 36 biljard liter. Je zou dus MAXIMAAL een halve decimeter (5 centimeter) water van de oceanen op aarde kunnen aftappen en dat in het Grand Canyon laten lopen. En dan nog uitgaande van wel een zeer ruimtelijke Grand Canyon, en bovendien alléén de oceanen meerekenend en niet alle niet-oceanische wateren die er nog op zijn aangesloten. De zeespiegelstijging in de 20e eeuw was ongeveer 2 milimeter per jaar, dat betekent dat je op die manier dus 25 jaar oceaanspiegelstijging weg zou kunnen werken. Zeer toegeeflijk gerekend. Klinkt nog best interessant dan toch! :) Afgezien van de vraag of je dat enorme natuurgebied wilt verpesten met zout water, en hoe lang het uberhaupt zou duren om zo veel water te verpompen, is de vraag natuurlijk wel hoe veel energie het kost om zo vreselijk veel water naar het canyon te pompen en of de daarvoor benodigde energie niet genoeg is om de poolkappen weer zodanig te doen smelten dat je het hele effect weer teniet doet. Plus een dergelijke hoeveelheid liters water weegt erg, erg veel meer dan zo'n hoeveelheid lucht dus vraag ik me daarna nog af of dat niet een enorm tectonisch effect zou hebben...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100