Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (5)

Grensovergangen.
Off shore: de Atlantishe oceaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Antarctica is wel verdeeld in zones per land , maar die landen die de eigendom claimen hebben maar beperkte rechten op wetenschappelijk gebied. Alles is vastgelegd in verdragen.
Er zijn gebieden die betwist worden en waar geen consensus over bestaat : bijvoorbeeld een stuk van de grens tussen Suriname en Guyana .....Een hoek in het Zuidoosten van Egypte ...dat eigenlijk bij (Noord)Soedan hoort volgens conventies...De grens tussen Libië en Tsjaad wordt betwist...De voormalige Spaanse Sahara verdeeld tussen Marokko en Mauretanië wordt betwist.
Er waren nog enkele nieuwe atollen in de Stille Zuidzee...één van die atollen werd geclaimd door een Amerikaanse zakenman om er een exotisch paradijs van te maken ...en had ondertussen al de onafhankelijkheid uitgeroepen : Minerva.
Maar een aantal buurstaten maakten bezwaar . Het koninkrijk Tonga eiste het eiland op....en dat werd een zeeslag met twee rubberbootjes.
Hoe klein het gebied ook is....het zijn altijd twistappels : kijk naar de bijna oorlog tussen Griekenland en Turkije om een onbewoonde rots van een goeie 200m² of het geschil tussen China en Rusland om een eilandje van een paar vierkante meters op de Amoer rivier.
Landen hebben volgens het internationaal recht en het zeerecht er alle belang bij om kleine eilandjes te claimen , want dat breidt hun territoriale wateren uit. .

Indien U nog een plaatsje ontdekt en het is binnen het territoriaal gebied van dat land ....behoort het automatisch dat land toe.
Waar nog geen algemene consensus over bestaat is over gebieden buiten die territoriale = internationale wateren.
Indien het belangwekkende gebieden zijn ...worden de terr. grenzen dikwijls eenzijdig uitgebreid . (Tot voor kort : Noordpoolgebied en de oceaan vóór Angola , Cabinda en Sao Tomé.

Toegevoegd na 13 minuten:
Sealand en een ander in de buurt van Rimini ....waren verlaten offshore platforms : maar die zijn niet meer vrij : Sealand is op papier een onafhankelijke staat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De regels omtrent 'staatloos' gebied zijn veranderd na de oprichting van Sealand. Het zal in 1984 zijn geweest dat (naar ik meen) de VN besloot dat als een staatloos gebied (bv een nieuw vulkanisch eiland) wordt opgeëist door een nieuwe staat (zoals Sealand) dat het wordt toebedeeld aan het dichtsbijzijnde, bestaande land. Dat voorkomt dus nieuwe landen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
ik dacht de zuidelijke Sahara, onder Marokko, maar ik weet het niet zeker.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding