Hoeveel regenwater moet er de komende jaren (ongeveer) gemiddeld meer afgevoerd worden door de rivieren in Nederland (beter: de provincie Groningen)?

via knmi.nl weet ik inmiddels dat tot 2100 ongeveer 21 mm per jaar meer water valt. Ik zou graag weten hoeveel liter water de rivieren meer te verwerken hebben om mijn eindverslag van mijn project kracht bij te zetten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Echt schatten hoeveel extra kuub water er door de rivieren afgevoerd moet worden, is bijna onbegonnen werk. Het klimaat is een chaotisch systeem dat zichzelf heel moeilijk laat voorspellen. Het vervelende met rivierwaterafvoer is dat er heel slecht gemiddelden voor te geven zijn. In de rivierenpraktijk gaat het over maatgevende afvoeren waarbij gerekend wordt met het kunnen verwerken van pieken die 1 x in de zoveel jaar kunnen voorkomen. Een stukje knip-en plakwerk uit een artikel van de Waterdienst: Aan de hand van de in de Wet op de Waterkering opgenomen veiligheidsnormen wordt de maatgevende afvoer van een rivier afgeleid. Dit is de maximale hoeveelheid water die de rivier moet kunnen afvoeren zonder dat het achterland overstroomt. Voor de onbedijkte Maas (Limburg en een klein deel N. Brabant) is de maatgevende afvoer gesteld op 1:250. Elk jaar is de kans op deze afvoer overigens wel even groot: namelijk 1/1.250 per jaar. Voor de overgangsgebieden (Rijn-Maasmonding en IJsselmonding) geldt een maatgevende rivierafvoer van 1/2.000. Dijken, uiterwaarden, het zomerbed en kunstwerken (bijvoorbeeld sluizen) worden gedimensioneerd op deze afvoer. Ten tijde van de hoogwaters van 1993 en 1995 was de maatgevende afvoer voor de Rijn gesteld op 15.000 m3/s en voor de Maas op 3.650 m3/s. Om deze rivierafvoeren veilig te accommoderen zijn met het Deltaplan Grote Rivieren versneld dijkverhogingen uitgevoerd. In 2001 zijn, in lijn met de systematiek van de Wet op de waterkering (1995), de maatgevende rivierafvoeren opnieuw vastgesteld en verhoogd tot 16.000 m³/s voor de Rijn bij Lobith en 3275 m³/s voor de Maas bij Borgharen (1:1250). Op termijn dient rekening te worden gehouden met de mogelijkheid dat de maatgevende afvoer van de Rijn nog hoger wordt; nl. 18.000 m³/s en die van de Maas 4.600 m³/s.

Bronnen:
www.ruimtevoorderivier.nl

32 miljard liter in totaal per jaar buj benadering.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100