Overijssel in Nederland is eigenlijk een ongelukkig voorbeeld , want een deel vormt een uitzondering op de regel : dat komt omdat nabij Enschede en in het Noordwesten in de buurt van de grens met Drenthe en misschien ook al een beetje Veluwe?... zich stuwwallen uit de laatste ijstijd bevinden ... die stuwwallen zijn hoger gelegen en de lagere delen hebben zich in de tijd opgevuld met sediment (misschien al een beet löss-achtig) , maar dat sediment zit daar goed beschermd door de wallen.
In het geval Overijssel zal ik eerder:ja zeggen)
De Noordzeebodem heeft op sommige plaatsen allicht een dikke sediment-laag . Ik ken de dikte van het sediment vóór de Belgische kust ... en dat blijkt op geen enkele plaats dikker dan 5 meter en is bovendien gefragmenteerd.
Ik denk dat daarom die raag niet uniform te beantwoorden is... toch niet in een bestek van 1 miljoen jaar
Hou er ook rekening mee dat in Nederland en België het land nog steeds aan het aangroeien is . In Engeland is het aan het afkalven.
Nederland heeft bovendien veel bedijkte gebieden... die houden de grond ook op zijn plaats bij eventuele overstromingen.... dus het meenemen van grond wordt er handig tegengehouden.
Door onze techniek...denk ik dat de volgende honderden jaren Nederland niets hoeft te vrezen.
Tenzij het waterniveau van de oceaan gevoelig zou stijgen (at is wat anders)
nb: gesteente in water erodeert veel vlugger...> Ardennen lagen onder de zeespiegel op een gegeven moment en verloor er al zijn scherpe toppen
Toegevoegd na 2 minuten:
Ijssel Dal
Toegevoegd na 12 uur:
Conclusie : Sommige dingen zijn wel een beetje te berekenen voor een miljoen jaar : zo zal Brussel op de plaats van het Rhurgebied liggen en de Alpen zullen aanzienlijk hoger zijn , maar de meeste factoren blijven eerder koffiedik kijken op zo'n termijn.
Toegevoegd na 1 dag:
En vergeet vooral niet , dat 1 miljoen jaar slechts 0,02 % van onze Aardgeschiedenis uitmaakt : dat is peanuts om in te kaderen in werkelijke structurele veranderingen in en op de Aarde.