Wat is precies het verschil tussen universiteit en hogeschool?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een universiteit in Nederland geeft onderwijs op BSc of MSc nivo, en mogen deze graden ook verlenen; Het onderwijs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, en de universiteiten hebben het recht om ook PhD graden te verlenen. De hogescholen mogen dit nadrukkelijk niet. In het buitenland is dit onderscheid veel minder duidelijk.

Tot halverwege de jaren tachtig van de twintigste eeuw was de naam "hogeschool" voorbehouden aan instellingen voor hoger onderwijs die op universitair niveau functioneerden, maar niet het (volledige) aanbod van de "klassieke", brede universiteiten hadden. Zij waren doorgaans gespecialiseerd in een bepaald vakgebied (technische hogeschool, landbouwhogeschool, economische hogeschool). Daarna werden deze instellingen "universiteit" genoemd, en kwam de term "hogeschool" in zwang voor instellingen voor hoger beroepsonderwijs...

Hogeschool is een ander woord voor HBO (of te wel, Hoger Beroeps Onderwijs). Je gaat naar de HBO als je eerst een HAVO-diploma hebt gehaald of een MBO-diploma. Naar een universiteit kan je alleen door een VWO-diploma te halen, of in sommige gevallen door eerst een HBO-opleiding te doen.

op een universiteit krijg je over het algemeen een wetenschappelijke opleiding terwijl HBO veel beroep gerichter is

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100