Zijn de medewerkers van een school verantwoordelijk voor de kinderen als zij op school zijn?

Als een kind gepest/fysiek mishandeld wordt op school, dan horen leerkrachten dit toch in de gaten te hebben en in te grijpen?
Dat valt toch onder hun verantwoordelijkheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door bijv. cyberpesten of via MSN en andere digitale wegen word het steeds lastiger om voor een docent dit in de gaten te hebben. Daarnaast is het zo dat een docent maar weinig middelen heeft om in te grijpen. Want als de docent een straf geeft aan het kind dat pest, staan tegenwoordig de dag erna de ouders op de stoep dat de docent onterecht was en krijgt zelfs bedreigingen op dat moment. Daarnaast zijn kinderen soms erg stiekem in pesten en durft de gepeste het niet te melden.

Zeker, als dat pesten op school gebeurt en dat wordt gezien door de leerkrachten dan zijn die verantwoordelijk en horen die in te grijpen. Maar een aspect van pesten is nu juist dat het vaak niet open en bloot op het schoolplein gebeurt, maar stiekem onderweg. En dat degene die gepest wordt, daar vaak niet voor uit komt. Uiteindelijk is het welzijn van een kind de gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel ouders als leerkrachten. Daar is nog veel werk te doen.

Dat mag ik toch wel hopen! Als je een kind aan anderen /volwassenen toevertrouwt, reken je daar toch op.

Jazeker, en zelfs niet alleen op het schoolterrein. Formeel is de school verantwoordelijk vanaf het moment dat de leerling 's ochtends de deur uitstapt tot het moment dat hij 's middags weer veilig thuis is. En inderdaad, er zijn nog steeds te veel scholen die niet goed omgaan met die verantwoordelijkheid. Eens in de zoveel tijd duikt er weer een filmpje op van leerlingen die elkaar mishandelen. Vrijwel altijd reageert de bewust school daarop door de filmer te straffen en te proberen dat filmpje van internet af te krijgen. Dat zegt mij genoeg: zo'n school vindt het imago belangrijker dan het aanpakken van geweld.

De scholen en leerkrachten zijn natuurlijk verantwoordelijk om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Maar het kan ontzettend moeilijk zijn! Want inderdaad, zijn ouders tegenwoordig erg snel met bedreigingen. En de dingen die in de gaten lopen, zoals hard geweld, zijn misschien nog wel te bestrijden, maar pesten omvat zo veel meer - naast het geweld kan het intens gemeen en geniepig gaan, op een manier dat 'buitenstaanders', zoals een leraar dat dan ook is, het niet kunnen zien. We zijn het er allemaal over eens dat pesten als het even kan voorkomen, of in ieder geval bestreden moet worden. Maar als dat niet lukt, ligt dat niet altijd aan de school of de leerkrachten, die kunnen wel eens heel hard hun best gedaan hebben om er iets aan te doen. Om het echt op te lossen moet alles en iedereen samenwerken om het te stoppen - en als er één linkje tussenuit valt, kan je vaak niets meer, ook als leerkracht niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100