Waarom krijgen we wel biologieles op de basisschool en geen psychologie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op de basisschool krijg je de eenvoudige basis van biologie. Psychologie is onbegrijpbaar voor de meeste basisschoolleerlingen.

Kinderen zijn erg praktisch en vooral visueel ingesteld. Als je kinderen een plaatje kunt laten zien kan je met een verhaal er ook iets praktisch van maken. Je kunt ze vertellen van bloemetjes en bijtjes. Het zijn vooral de herkenbare dingen die ze aanspreekt en eventueel aanzet tot een verder gaande nieuwsgierigheid naar het tastbare. Psychologie is ontastbaar en zeker niet te illustreren met beelden. Dat zal een kind dus nooit kunnen boeien en zal zeker geen nieuwsgierigheid opwekken.

Het wordt niet apart benoemd als vak "psychologie", maar je krijgt in praktische zin natuurlijk wel veel psychologie mee, op de basisschool en op de middelbare. Bij opvoeding, leren hoe je met elkaar omgaat, bij lessen over seksualiteit en relaties. Bij geschiedenis - waarom gebeuren de dingen zoals ze gebeuren - komt ook veel psychologie en sociologie te kijken. En: er zijn al heel veel vakken die kinderen in hun schooltijd moeten leren, dat aantal vakken kan niet oneindig groot zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100