Waarom moet de voetganger in deze situatie niet als eerst?

Rechtdoorgaand verkeer gaat toch voor afslaand verkeer?

Weet jij het antwoord?

/2500

De doorgaande weg is in deze situatie de route die de lichtblauwe auto volgt. Dat zie je ook aan het tweede verkeersbord, en aan de belijning op de weg. Om de situatie te kunnen begrijpen moet je misschien de bocht in de weg 'rechttrekken'. Voor de voetganger is er dan een situatie waarin hij gewoon moet wachten tot hij veilig kan oversteken.

Het onderbord geeft aan wat de doorgaande weg is. De auto rijdt deze route en is daarmee "rechtdoorgaand" verkeer, ook al zit er een bocht in de weg. De voetganger loopt op de rechtdoorgaande weg, maar gaat van die weg af. Als je het bord er weer bij neemt: hij loopt naar de weg die als het kleine streepje wordt afgebeeld. Doordat hij van de doorgaande weg afgaat, is hij afslaand verkeer. Dit verkeersbord zegt: rechtdoorgaand verkeer (de auto) gaat voor afslaand verkeer (voetganger). Jij vergelijkt het met een normale kruising, maar dit bord geeft aan dat dit een ander soort kruising is.

Het probleem is, dat de situatie voor voetganger en auto inconsistent zijn - wat voor voetganger 'dezelfde weg' is, is dat niet eenduidig voor de automobilist. Daardoor kunnen beide voorrang claimen. Deze weg is dus slecht ontworpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100