Moet je een rijtest doen als je autisme hebt en al een rijbewijs hebt?

Onlangs is bij mij een lichte vorm van autisme vast gesteld. Ik heb nu zo'n 10 jaar mijn rijbewijs en ik rijd regelmatig auto. Heb de auto ook nodig voor mijn werk. Ik heb dit besproken met mijn behandelaar. Die zegt dat ik voor alle zekerheid beter en rijtest en keuring moet doen. Dit omdat info en signalen bij mij wat trager worden verwerkt. Ik zelf ondervind nauwelijks problemen tijdens het autorijden. Alleen in extreem drukke omstandigheden (sneeuw en files en slippartijen) kan ik in paniek raken. Maar wie niet? ?? Op internet zag ik dat bij diagnose autisme alleen een rijtest en keuring worden gedaan als je bezig bent met rijlessen. Niet als je je rijbewijs al hebt gehaald. Hoe zit dit precies? Ik maak me wel enigzins zorgen. Zonder mijn auto kan ik mijn werk niet uitvoeren. Ik moet namelijk voor mijn werk per dag op verschillende locaties zijn. Met openbaar vervoer reizen kan maar hiermee gaat veel werktijd verloren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe merkwaardig ook maar rijbewijs B wordt probleemloos automatisch verlengd op ieder verlengingsmoment. Pas boven de 70 komt een zeer beperkte keuring in beeld. De gezondheidsverklaring hoeft alleen maar te worden ingevuld voordat de eerste keer praktijkexamen kan worden voldaan en als er op dat moment nader onderzoek nodig is volgens het CBR wordt dat gedaan voor het praktijkexamen wordt afgenomen, als het nog afgenomen mag worden. Kortom, er wordt een zeer groot beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de autorijbewijsbezitter.

Als je er zelf geen last van hebt en je neemt dagelijks zonder ongelukken deel aan het verkeer, dan vraagt het CBR niet om een test. Volgens mij hoef je ook bij verlenging van het rijbewijs geen keuring te doen, behalve wanneer je de leeftijd van 75 jaar hebt bereikt. Als je voor je gemoedsrust getest wilt worden, ga dan naar een goede rijschool en vraag een proefles aan en overleg met hen waarom je die proefles wilt. Zij zullen je, zonder dit aan het CBR te melen, testen. Daarna kan je zelf een beslissing nemen. Ik ben bijna 80 en omdat ik wilde weten of ik nog rijvaardig genoeg was, heb ik deze route tot volle tevredenheid gevolgd. Het geeft ook een zeker gevoel, wat je rijvaardigheid ten goede komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100