personeelshandboek met disclaimer (geen rechten aan ontlenen) is dat ongeldig?

Op mijn werk hebben we een personeelshandboek. Op de voorkant staat: Aan de inhoud van dit personeelshandboek kunnen geen rechten worden ontleend. Bijzonder, vind ik. Is dit boek dan wel rechtsgeldig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is inderdaad bijzonder. Een personeelshandboek geeft gedragsregels weer, en regelingen die gelden in het bedrijf. Als er geen rechten aan kunnen worden ontleend, dan kan het personeel geen aanspraak maken op de regelingen (bijv. onkostenvergoedingen die staan vermeld). Maar aan de andere kant, als er in het personeelshandboek iets staat over de maximale tijd dat je mag gaan roken of tussen welke tijden je aanwezig moet zijn op kantoor, dan kan de werkgever dat ook niet afdwingen omdat er geen rechten aan ontleend kunnen worden. In principe zou een ondernemingsraad zich moeten hebben uitgesproken over het personeelshandboek. Als die met die tekst akkoord zijn gegaan, dan is het 'rechtsgeldig' voor wat het waard is.

Als het personeelshandboek uitgebreid verwijst naar CAO of wetgeving, dan is de disclaimer strikt maar logisch. Immers; de CAO of wet geldt, niet de citaten of interpretatie in het handboek. Dergelijke disclaimers staan bv ook wel in sommige publicaties over (geïntegreerde) wetsteksten; strikt genomen is alleen de Staatsbladpublicatie geldig, niet de versie die anderen daarvan maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100