Waarom zijm Mbo'ers geen officiële studenten?

Ook kunnen Mbo'ers geen gebruik maken van studenten kortingen. Ze studeren wel voor een beroep.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat de wet die die naamswijziging en statuswijziging gaat veranderen nog niet is ingevoerd. https://nos.nl/artikel/2234388-mbo-ers-gaan-voortaan-officieel-studenten-heten.html Mbo'ers worden voortaan student genoemd in plaats van deelnemer. Over twee jaar, in het studiejaar 2020 - 2021, wordt dat ook in de wet vastgelegd. Minister Van Engelshoven van Onderwijs reageert met deze stap op de bezwaren van jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB). "Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen", zegt Van Engelshoven. "Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht." --- Het is niet zo dat de term student straks recht geeft op de rechten/voordelen die een HBO- en universitair-student nu hebben. Een vereniging, kroeg of sportschool mag straks nog steeds het onderscheid maken tussen deze vormen.

Toegevoegd op 04 september 2018 12:35: tekst

Het is een kwestie van afspreken. In principe verstaat men onder ‘hoger onderwijs’ zowel het hbo als het wo, en hanteert het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de term ‘student’ voor het hoger onderwijs. Ook de Van Dale hanteert deze betekenis. Aangezien dit niet recht doet aan het feit dat ook mbo-ers studeren, gaan leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs vanaf het schooljaar 2020-2021 student heten. Ze worden nu nog officieel deelnemer genoemd. Volgens minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) dekt de huidige term de lading niet meer. „Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen. Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht”, aldus de bewindsvrouw. De mbo’ers hadden eerder om de wijziging gevraagd. Doordat mbo’ers zich geen student mochten noemen, liepen ze allerlei voordelen mis. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vaak niet lid worden van een studentenvereniging en lopen ze studentenkortingen mis. Ook zijn studentenavonden bij sommige cafés niet toegankelijk voor mbo’ers. Roosmarijn Dam, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), is in haar nopjes. „Dit betekent eindelijk gelijke behandeling van mbo’ers ten opzichte van andere studenten.”

Bronnen:
https://bnnvara.nl/artikel/student-of-niet

Dat is een historisch bestaand verschil, dat de laatste paar jaar is verdwenen. Van oorsprong was er een groot verschil tussen school en universiteit, zowel qua organisatie als qua cultuur. Op school was bv (meestal) een aanwezigheidsplicht, op universiteiten (meestal) niet; op school had je klassen en ging je over; op universiteiten had je alleen maar vakken die je op een gegeven moment haalde (in een zelf te kiezen volgorde). Al die verschillen zijn de laatste 30 jaar snel kleiner geworden, waardoor ook het duidelijke onderscheid scholier-student is verdwenen.

Jij stelt leuke vragen, op het forum zag ik je voor het eerst. Maar als antwoord op je vraag, je bent pas student als je lid kunt worden van het corps en dat kan niet met MBO. Op Wiki staat dat Bedenk wel, resultaten uit het verleden bieden geen .....

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Studentencorps

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100