Hoe zit het nou precies met leerplicht vanaf 16?

Ik word zwaar depressief van school. En dan bedoel ik depressie die daadwerkelijk vastgesteld is door iemand met een bevoegdheid om zoiets vast te stellen. Ik zou graag thuisonderwijs willen, het leren vindt ik niet erg. Het gaat me om de uren die ik verspil aan tussenuren of dingen die ik al begrijp en dan nog een keer aan moet horen. Op de website van de overheid staan wel een aantal punten hierover maar ik begrijp niet helemaal wanneer het nou wel of niet mag. Ik zit inmiddels op 4 havo en ben op het niveau om bijvoorbeeld een mbo-opleiding te starten, stel dat ik dat zou doen, mag dat dan via internet of moet het omdat ik deels leerplichtig ben per se op een school? Is er iemand die hier meer van weet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Misschien is bbl mbo 4 meer iets voor jou. Het is per opleiding verschillen de één is 1 dag school 4 dagen werken de ander is 5 dagen werken plus 2 avonden school. Op deze manier hoef je niet elkedag op school te zitten en kan jij je eigen richting kiezen

Zolang je nog geen havo-, vwo- of diploma op mbo2-niveau hebt behaald, ben je leer- of kwalificatieplichtig tot je 18 jaar bent. Hieraan voldoe je door dagelijks naar school te gaan. Vrijstelling van deze plicht kunnen B & W van een gemeente in bijzondere gevallen verlenen als een verzoek daartoe aan hen gedaan wordt op grond van (bijv.) lichamelijke of psychische ongeschiktheid. Bij dat verzoek moet een verklaring zitten van een arts dat daarvan sprake is. De arts wordt door B & W aangewezen en mag niet de behandelende arts zijn. Het mag ook "een door hen aangewezen academisch gevormde"  pedagoog of psycholoog zijn. In die verklaring moet staan dat die deskundige "de jongere niet geschikt achten om tot een school onderscheidenlijk een instelling te worden toegelaten." Deze verklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden. Ik denk echter niet dat dit je problemen oplost, ALS in deze situatie zo'n verklaring al afgegeven wordt. Ga er maar vanuit dat de gemeente alles zal proberen om je op school te krijgen of te houden of aan het werk, onder meer om te voorkomen dat je straks een beroep moet doen op een uitkering.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100