Kan ik geschiedenis docente worden met mijn havo diploma vakkenpakket EM?

Ik heb het vakkenpakket EM met aardrijkskunde geschiedenis en duits. Mijn plan was om naar de vwo te gaan en dan in de rechten te gaan omdat iedereen tegen mij zegt dat dat niet via de havo kan maar ik zit nu in 4havo en merk dat dit voor mij best wel pittig is en niet weet of ik vwo kan halen dus dacht ik aan geschiedenis lerares op het voortgezet onderwijs maar ik ben niet zo goed in dingen opzoeken dus ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!
Xxx Yaren

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat is mogelijk. Leraar Voortgezet Onderwijs (LVO-)Geschiedenis is in principe een hbo-opleiding (bron 1). Een E&M-profiel met geschiedenis sluit daar zelfs heel goed op aan. Houd er rekening mee dat er ook de zg. eerstegraads bevoegdheid is, zodat je ook in de bovenbouw mag lesgeven. Dit is wèl een universitaire studie (zie o.a. bron 2), die een jaar duurt. Dit wordt o.a. gevolgd door docenten die al een tweedegraads bevoegdheid hebben. Je mag met enkel een havo-opleiding dus niet direct met een eerstegraads opleiding starten. Je kunt echter prima eerst met je tweedegraads beginnen, en later (evt. via werken en leren) ook je eerstegraads bevoegdheid halen. Toegevoegd na 12 minuten: NB. Kanttekening bij eerstegraads: de opleiding duurt een jaar als je al een andere inhoudelijke master hebt afgerond (zoals een studie economie of geschiedenis, maar zonder onderwijsbevoegdheid), en je leraar wil worden (zij-instromer). Als je een bachelor LVO-geschiedenis hebt afgerond, duurt de master 2 jaar. http://www.uu.nl/masters/geschiedenis-educatie-en-communicatie

Bronnen:
http://www.uu.nl/masters/leraar-voorbereid...
https://www.studiekeuze.hu.nl/opleidingen/...

Op deze website http://www.nationaleberoepengids.nl/Leraar_Geschiedenis_en_Staatsinrichting vind je over de opleiding tot leraar geschiedenis de volgende informatie: "Leraar Geschiedenis en Staatsinrichting worden: Opleiding tot leraar Geschiedenis en Staatsinrichting De meeste Docenten Geschiedenis en Staatsinrichting hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Geschiedenis en Staatsinrichting gevolgd (tegenwoordig Bachelor/Master of Education in History). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Geschiedenis te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare historische kennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten. Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen." De mogelijkheden zonder vwo-opleiding lijken dus redelijk beperkt te zijn, maar ze zijn er wel.

Bronnen:
http://www.nationaleberoepengids.nl/Leraar...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100