In hoeverre is een school"verplicht" te helpen bij het toedienen van medicatie?

situatie..
iemand heeft met spoed medicatie nodig, die de persoon zelf niet kan toedienen. bv. een insult bij Suiker of een epilepsie aanval.
Als de arts dus dat advies heeft gegeven. zo snel mogelijk medicatie om erger te voorkomen. daarna 112 bellen.. Als er dus een BHV-er of EHBO-er in de buurt is. of een Leek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een school is daar niet toe verplicht. Zowel het schoolbestuur als een individuele leraar mag weigeren om medicatie toe te dienen, bijvoorbeeld omdat iemand zich daar niet comfortabel bij voelt (zeker wanneer het medicatie betreft die via een injectie of via een rectiole toegediend moeten worden) of bang is aansprakelijk gesteld te worden als er iets mis gaat. Een docent is immers niet opgeleid voor het toedienen van medicatie en mist bepaalde kennis van zaken. Uiteraard is een docent wél verplicht om bij zo'n noodgeval hulp in te schakelen, bijvoorbeeld via de ouders, de thuiszorg waar afspraken mee zijn gemaakt, de huisarts of 112. In de praktijk echter is het vaak wel mogelijk om iemand te vinden op school die wél bereid is om medicatie toe te dienen, of kunnen er op een andere manier afspraken worden gemaakt die de zorg voor de leerling tijdens schooltijd kunnen borgen. Een schoolbestuur is zich vaak goed bewust van het feit dat een leerling die bijvoorbeeld epilepsie of diabetes heeft, niet naar school kan als dit soort zaken niet goed geregeld zijn. Zeker met de komst van het passend onderwijs hebben veel scholen zich hier al op voorbereid - als ze dit niet al eerder hadden gedaan - en zijn er protocollen ontwikkeld. Vaak komt het er op neer dat voor de toediening van medicatie er in elk geval een schriftelijke verklaring moet zijn van de ouders - en in sommige gevallen van een arts - en dat voor het toedienen van noodmedicatie docenten instructies kunnen krijgen van een verpleegkundige zodat ze weten hoe te handelen in welke situaties. Toegevoegd na 10 minuten: Nog een goede bron voor je met meer informatie en voorbeeldprotocollen: http://ziezon.nl/leerkrachtendocenten/medicijngebruik-en-medische-handelingen-op-school/

Nee, het is de "school" VERBODEN medicatie toe te dienen. Voor het toedienen van medicatie is een certificaat vereist. Degene die de medicatie toedient dient een certificaat te hebben, en bovendien toestemming te hebben van een daartoe gekwalificeerde instelling. Noch de school, noch de toedienaar voldoen aan deze eisen. Ook een EHBOér is daar niet toe bevoegd.

De situatie is niet heel duidelijk en er zijn veel misverstanden er over. Het is een feit dat veel fouten gemaakt worden bij het toedienen. Dus zijn diverse regels er rond om heen om de aansprakelijkheid te regelen en de fouten te voorkomen. Een van de regels zijn dat medicatie persoonlijk is en komt met instructies. Dus je mag alleen medicijnen nemen volgens voorschriften van de arts en/of apotheker. En deze medicijnen zijn persoonlijk dus je mag alleen je eigen medicijnen gebruiken en niet die van je buurman of collega. In geval van een noodsituatie is een school of andere hulpverlener of verantwoordelijke voor jeugdige verplicht om te handelen als dat een verslechtering voorkomt. Of juist de situatie stabiliseert. Alleen na duidelijk instructie en met juiste achterwacht. In de geschetste situatie is dat 112 of de ouders of de huisarts of schoolarts. De school helpt dan onder gezag van een bevoegde hulpverlener.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100