Krijg je minder studiefinanciering, als je vader eigen bedrijf heeft gestart?

Mijn vader was werkloos. Nu heeft hij een eigen bedrijf opgestart. Maar hij heeft nog geen vast inkomen ed. Soms werkt hij een week en dan weer niet etc.

Nu was mijn vraag, krijg ik nu minder studiefinanciering, omdat hij een eigen bedrijf heeft en dus ietsjes meer verdient (zo af en toe!) ?
& moet je dat zelf aan geven op duo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je vader is ondernemer (geworden) Een ondernemer – mits erkend door de belastingdienst – heeft extra aftrekposten zoals ondernemersaftrek. Een beginnende ondernemer kan ook nog extra aftrek hebben zoals de startersaftrek. Daardoor is het belastbaar inkomen van je vader misschien wel lager dan zijn huidige of vroegere inkomen. Voor 2014 telt nog het (oude) verzamelinkomen van 2012. Ook het inkomen van je moeder telt mee voor de hoogte van je aanvullende beurs. Voor 2015 is het peiljaar 2013 enzovoort. De mogelijkheid bestaat om peiljaarverlegging aan te vragen. In plaats van 2012 wordt dan onder voorwaarden het peiljaar het huidige jaar 2014. Maar in jouw situatie zal dat niet gelden, omdat je vader een inkomens beroepsrisico als ondernemer loopt. Bovendien moet de inkomensvermindering minimaal 3 jaar voortduren. Zie bron 2. Voor de hoogte van de aanvullende beurs is ook van belang of je broers en zussen hebt die 12-18 jaar oud zijn en/of broers en zussen met een aanvullende beurs. Tot € 47.000 inkomen is er sowieso recht op een stuk(je) aanvullende studiefinanciering in de vorm van een aanvullende beurs. Afhankelijk van het inkomen van je ouders en van meetellende broers / zussen kan de aanvullende beurs tot € 258 per maand bedragen. Je kan de hoogte uitrekenen met de rekenmodule van duo in de bron. Het verzamelinkomen van je ouders over 2012 en 2013 zal inmiddels bekend zijn. En daarmee het recht op aanvullende beurs. Pas in 2016 gaat het verzamelinkomen van 2014 een rol spelen voor de aanvullende beurs.

Bronnen:
http://www.duo.nl/particulieren/deurmat/se...
http://www.duo.nl/particulieren/student-hb...

Studie financiering is niet afhankelijk van het inkomen van je ouders is alleen afhankelijk of je thuiswonend of uitwonend bent alleen als je vader nog een uitkering heeft naast zijn werk omdat hij pas beginnend is kan als je thuis woont wel gevolgen voor je vaders uitkering hebben dat zou ik nog even navragen bij de gemeente

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100