Is het VMBO lager dan de vroegere MAVO?

Er wordt nogal negatef over het VMBO geschreven en als er jongeren in beeld komen van een VMBO zijn het bijna altijd figuren met petjes, opgevoerde scooters en meiden die lopen te gillen en giechelen.

Ikzelf ben ooit begonnen op de MAVO, 30 jaar geleden, en dat was een serieuze school met leerlingen die echt niet zo idioot deden als wat je nu op de TV en internet voorbij ziet komen.

Ik heb ook het idee dat doorstromen naar de HAVO niet zo soepel meer gaat vanaf een VMBO. Klopt dat?

Onder de MAVO had je vroeger de LTS en de Huishoudschool. Dat lijkt mij nu gecombineerd het huidige VMBO.

Toegevoegd na 7 minuten:
Bedankt voor de info zover.

Als er binnen het VMBO dus diverse niveau's zijn bestaat er dan niet het risico dat een mindere leerling sneller wegzakt naar het laagste niveau. Terwijl je vroeger op de MAVO dan gewoon wat harder moest werken, bijles, misschien een keer blijven zitten, en het wel erg vreemd moest lopen om van school gestuurd te worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het VMBO is een verzamelnaam voor een aantal verschillende opleidingen VMBO-basis, dit is het laagste niveau en bereidt voor op een praktische beroepsopleiding op bijv. het ROC VMBO-kader, dit is ook een opleiding voor jongeren die meer praktisch zijn ingesteld en liever met de handen werken. Het niveau is hoger dan basis, en de opleiding bereidt voor op een middenkaderopleiding in het mbo VMBO-Gemengde Leerweg, dit is een combinatie van kader en theoretisch. Deze leerlingen hebben minder of geen moeite met studeren maar willen zich toch voorbereiden op een middenkader opleiding VMBO-Theoretische Leerweg, dit is de vroegere Mavo, en deze leerlingen hebben geen moeite met studeren, en kunnen naast het mbo eventueel ook doorstromen naar de HAVO. De meeste scholengemeenschappen met vmbo-havo-vwo hebben het dan over VMBO-T. Overigens moet je om door te stromen naar de HAVO gemiddeld een 7 halen op je eindexamen VMBO-T. Zie ook onderstaande website voor meer en duidelijke informatie http://www.digischool.nl/llbeg/decaan/leerwegen/leerweg2.htm#De%20gemengde%20leerweg Wat betreft het beeld van de jongeren op het VMBO wil ik toch wel zeggen dat dit gewoon een vrij algemeen beeld van jongeren is. Ik werk zelf op een middelbare scholengemeenschap en dit soort jongeren zit zowel op de VMBO als op HAVO en VWO. Jongeren vertonen nu eenmaal groepsgedrag en zijn vooral in hun puberteit bezig zich af te zetten tegen de oudere generatie.

Er zijn verschillende VMBO niveau's, met niveau 4 als het hoogste niveau. Dit is vergelijkbaar met de vroegere MAVO. De LBO van vroeger, LTS van vroeger en huishoudschool zijn nu inderdaad onderdeel van de VMBO.

VMBO -t is hetzelfde als vroeger de MAVO VMBO-kader is hetzelfde als de LTS en Huishoudschool. Doorstromen van VMBO-T naar HAVO is nog steeds goed te doen Toegevoegd na 5 minuten: Denk niet dat er veel verschil is tussen de schooljeugd toen en nu. Mijn ouders vonden mijn strakke Lois spijkerbroek ook niks,vonden mij helemaal niet serieus genoeg en mijn vriendje met een Puch met hoogstuur en lange haren vonden ze al helemaal niets:) Toegevoegd na 46 minuten: Nog even een reactie op je toevoeging. Er is eigenlijk net zo'n groot verschil tussen VMBO-T en VMBO-Kader als vroeger tussen de MAVO en LTS. Sommige scholen gemeenschappen kan je bv alleen VWO en VMBO-T volgen, voor VMBO-Kader moet je naar een andere scholengemeenschap. Dus de doorstroming is niet 'makkelijker' geworden. Dat het onderwijs erg verandert is in vergelijking met 30 jaar terug ben ik met je eens. Maar ook de maatschappij verandert, neem vakken als Informatica, techniek en verzorging, culturele en maatschappelijke vorming dit waren vakken die er níet (of op een hele andere manier)waren op álle scholen. Nu wel van VWO tot VMBO Talen worden er meer gegeven, Spaans is al op veel scholen,een keuze vak, maar zo komt er ook Chinees als taal bij. En in het hoger onderwijs bv Russisch Scholieren leren om veel met de PC te werken, op de basisschool worden spreekbeurten al gegeven met een Powerpoint presentatie. Dat jongeren minder gemotiveerd zijn dan vroeger denk ik niet, onze ouders zeiden hetzelfde over ons en dat zal altijd zo blijven denk ik. Wel zijn jongeren veel mondiger, misschien wel té. Hier weten ze precies welke rechten ze hebben ivm uren, tussen uren enz. Hun plichten zijn ze wat minder mee bezig :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100