Mag een school de leerlingen verplichten om proefwerkblokken af te nemen?

Bij ons op school is het de gewoonte om proefwerkblaadjes bij de conciërge te kopen voor 5 euro per blok, en die dan zelf mee te nemen naar een proefwerk ipv blaadjes van de leraar. Het is mij gelukt om blaadjes van iemand anders te krijgen, maar hier staat het logo van een andere school op. Toen ik laatst mijn proefwerk op zo'n blaadje maakte kreeg ik de mededeling van het afdelingshoofd dat ze hier niet van gediend zijn, en dat de volgende keer mijn werk niet zal worden nagekeken.
Ik vind dit dus echt onzin, en ik vraag mij dus af: Mag een school de leerlingen verplichten om proefwerkblaadjes van de school af te nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat mag niet! Dit bedrag moet vrijwillig zijn, zie toetsingsvraag 5 op pagina 2 in de bron. Alle toetsingsvragen moeten met ja beantwoordt worden anders voldoet de school niet aan de betreffende wet. Eén negatief beantwoorde vraag zorgt voor extra toezicht van de inspectie. Toegevoegd na 48 minuten: Mijn antwoord geldt dus voor elke middelbare school, je hebt al in de reacties gezet dat het daarover gaat.

Bronnen:
http://www.onderwijsinspectie.nl/binaries/...

Ja, dat mag. Het is ook heel gebruikelijk dat scholen daar eisen aan stellen, zodat ze zeker weten dat het proefwerk op een 'geschikt' blaadje geschreven word. De meeste scholen zorgen echter ervoor dat mensen het papier krijgen. Op mijn school kreeg je een blok, waar je het mee moest doen. Was het op of was je het kwijt, dan kocht je een nieuwe. Dit om te voorkomen dat mensen 'slordig' omgingen met het blok. Scholen mogen wat dat betreft hun eisen stellen, mocht het totaal onredelijk zijn, dan zou ik contact opnemen met de leerlingenraad oid, zodat die dat kunnen aankaarten.

Een instantie mag nimmer verplichten om tegen betaling artikelen bij hen af te nemen, dit is namelijk concurrentievervalsing, wil de school dat je gebruik maakt van die proefwerkblokken zijn ze verplicht deze gratis ter beschikking te stellen. Mocht het zijn dat je nog leerplichtig bent en studeert aan een VMBO mag de school helemaal niets in rekening brengen daar op die scholen alle onderwijs ondersteunende materialen betaald moeten worden uit de rijksbijdrage die elke school per leerling krijgt. Toegevoegd na 1 minuut: Kleine rectificatie: VMBO moet zijn VO (voortgezet onderwijs).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100