Kan ik de cito-toets overmaken?

Goede avond.
Zojuist had ik 3 maanden terug een cito toets gemaakt.
Ik zit nu op BK/K in de tweede en een advies van school begin van het jaar was TL. Uit resultaten van de cito bleek echter geen TL uit te komen.
Tijdens de toets voelde ik me niet zo goed waardoor de stress toenaam en concentratie juist daalde.
Nu is de vraag: Bij wie kan ik een bezwaar indienen tegen de resultaten, want ik ben er echt niet mee eens.
Mvg Arthur

Toegevoegd na 43 seconden:
En of ik de toets kan overmaken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw school bepaalt toch wat je advies is, en niet de CITO? Of hebben ze aan de hand van de CITO-uitslag besloten je advies te verlagen? In mijn tijd was de CITO-uitslag altijd hoger dan wat de meesten kregen van de school kwa advies. Als het nog altijd zo is dat de school je advies bepaalt, ga er dan eens over praten. Wellicht dat de betreffende leraar kan zeggen waarom dat advies verlaagd is. De CITO-toets kun je in principe niet herkansen. Je kan wel de Digitale Eindtoets maken als herkansing. Maar ook hierover beslist je leraar. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/vraag-en-antwoord/wat-is-de-citotoets-oftewel-eindtoets-basisonderwijs.html

Bezwaar indienen heeft geen zin. Ik begrijp dat het om je zusje gaat en dat het niet om de cito van groep 8 meer gaat (anders moet je echt je vraag opnieuw stellen want erg duidelijk is het niet). Stel dat het om de basisschooltoets gaat: nee die kun je niet over doen maar een leerkracht kan een kind altijd op een hoger niveau praten als die ervan overtuigd is dat dat de plek is en dat het kind de cito toets verpest heeft. Geen probleem maar je moet je leerkracht wel mee krijgen. Verder gaat het dan ook om de behaalde andere cijfers op de basisschool, dus vooral je jan-juni citotoetsen die voor TL toch echt wel op een C moeten liggen of gemiddeld een C. Als het om een cito toets gaat in de tweede van het voortgezet: ook daar heeft het geen zin om bezwaar in te dienen of de toets over te doen (ze kent hem dan al) maar je hebt geen cito nodig om een niveau hoger te gaan, je cijfers zijn voldoende. Iedere school zal daar gegevens over hebben in de schoolgids: bij welke cijfers kun je een niveau omhoog. Daar moet ze naar werken. Verder is er niets mis met kader, als ze daar de hoogste cijfers haalt heeft ze kans dat ze daarna een mbo4 opleiding kan doen, net als de mavo mensen, ze kan alleen niet naar de havo. Op zich is dat ook geen probleem want na de havo ga je naar het hbo en daar kun je ook naar toe na een mbo4 opleiding. Verder ben jij je zusje niet, het is niet zo dat omdat jij de havo aankan je zusje dat ook moet kunnen. Verder ben jij ouder en had zij sneller de taal moeten kunnen oppikken dan jij waarschijnlijk?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100