Alles is mogelijk, mits je qua intelligentie het niveau kunt halen natuurlijk. Als je gemotiveerd bent, de financiële middelen hebt, hard werkt en veel geduld hebt (want het is wel een lange weg natuurlijk) dan kan het. Er zijn meer mensen die op latere leeftijd instromen, ook bij geneeskunde.
Toelating tot de studie geneeskunde is wel ingewikkelder dan de meeste studies, want je kunt niet zomaar instromen met een HBO-propedeuse of zelfs een volledig HBO-diploma. Er gelden verplichte vakken, en je zult dus óf een VWO-diploma moeten halen met de vakken natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie, bij een andere vooropleiding hiervoor de deelcertificaten halen, óf via een colloquium doctum (toelatingsexamen) aantonen dat je deze vakken beheerst op het niveau dat nodig is om toegelaten te kunnen worden tot de universiteit. Niet bij alle universiteiten kun je trouwens een colloquium doctum doen.
Volgens mij zijn er twee manieren, en dat is dus een VWO-diploma halen met de juiste vakken, of via het colloquium doctum deze vakken halen. In beide gevallen moet je je kennis op peil brengen. Je hoeft trouwens niet eerst de HAVO te doen: je kunt ook staatsexamen doen voor VWO, dan ben je niet afhankelijk van de eisen die een school stelt. Via een instituut als LOI of NTI zou je dan de vakken kunnen volgen. Ook de Open Universiteit biedt trouwens een soort bijspijkercursussen voor mensen die bepaalde verplichte vakken missen om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding van hun keuze, dus misschien kun je daar ook nog informeren.
Als je de kennis hebt en dus op niveau bent, kun je bekijken of je beter een colloquium doctum kunt doen of je VWO kunt halen. Wellicht is het colloquium doctum de snelste route, dat durf ik zo niet te zeggen. Denk er wel aan dat geneeskunde een lotingsstudie is, dus dat je hard gaat werken voor een studie waar je misschien niet eens binnenkomt. Je mag een paar keer meeloten (ik dacht twee of drie keer?) dus het is misschien een idee om alvast te bedenken wat je gaat doen als je uitgeloot wordt, je zou dan kunnen denken aan een verwante studie, of natuurlijk gewoon nog een jaar werken om te kunnen sparen.
Als je nog een paar jaar recht zou hebben op studiefinanciering, is het natuurlijk het meest voordelig om voor je 30e te starten, omdat je daar dan nog gebruik van kunt maken. Start je na je 30e, dan kan dit niet meer.