Waar kan ik het woord "meegaandheid plaatsen in Normen en waarde "?Of moet dat ergens anders onder geplaatst worden bv sociaal ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Normen en waarden is een veel ruimer begrip dan men doet voorkomen. Vandaar de vraag: Aan welke vorm van normen of waarden wil je jouw meegaandheid plaatsen? Vooral in de politiek en media wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van de kreet "Normen en waarden". In het algemeen bedoelt men daarmee de omgangsvormen en principes in sociaal verband, dat dan als één begrip wordt beschouwd. Eigenlijk is dit onjuist want zowel de "normen" als de "waarden" zijn 2 verschillende begrippen. "Normen" zijn de voorgeschreven (gedrags)regels die alleen gelden voor bepaalde gemeenschappen. Onder "Normen" verstaat men: regels, opvattingen, richtlijnen, gedragingen van wat wel of niet mag/kan, wetten, grondrechten, spelregels etc. die voortkomen uit een religie of levensovertuiging die per cultuur totaal anders kunnen zijn. - De "waarden" hebben meer betrekking op de samenleving zoals leefbaarheid en betrokkenheid van mens tot mens maar ook tot de natuur. - Zo bestaan er ook "persoonlijke waarden" zoals: verantwoordelijkheid, bezit, eenvoud, flexibiliteit, gehoorzaamheid, gezondheid, integriteit, kennis, macht, onafhankelijkheid, schoonheid, succes, toewijding en waardering. - Dan heb je nog de sociale waarden zoals: rechtvaardigheid, vrijheid en respect voor de ander. Meegaandheid kun je dus plaatsen waar je wilt en is een persoonlijke keuze in de bestaande normen en waarden, dat sterk afhangt van de levenssituatie waar iemand zich in bevindt. Nu kies ik toch voor een makkelijke vraag! Pfff...

Meegaandheid kan zowel een positieve als een negatieve betekenis hebben. Het hangt er daarom vanaf in welke context het bedoeld wordt in welke rubriek het thuishoort. Een meisje dat zich makkelijk laat beïnvloeden door een loverboy bijvoorbeeld, dat is slechte meegaandheid. Maar goede meegaandheid is bijvoorbeeld dat je nieuw afgesproken regels opvolgt ook al ben je het er eigenlijk niet mee eens. Beide betekenissen hebben wel met sociale eigenschappen te maken, en niet met normen en waarden. Toegevoegd na 40 minuten: Uit je reactie op het tweede antwoord begrijp ik dat jij door anderen wel eens asociaal wordt gevonden, omdat jij je verzet tegen een algemene mening. In dat opzicht ben jij dus niet meegaand, maar eigenzinnig. Als je vraag de analyse van jouw karakter betreft, dan hoort meegaandheid daar blijkbaar niet bij te staan. Het kan alleen met normen en waarden te maken hebben als het onrecht ten opzichte van medemensen betreft. Als bijvoorbeeld iedereen in jouw omgeving vindt dat een woonwagenbewoner zijn boodschappen niet in de buurtsuper mag doen, en jij daartegen actie gaat ondernemen.

Meegaandheid hoort bij de karaktertrekken. Het is iets binnen je persoonlijkheid, wat nogal constant is; en als je van deze trek last hebt: hardnekkig. Het is dus intra-persoonlijk. Normen en waarden zijn gedragsregels en waarde-toekenningen aan gedrag, vanuit de groep waarvan je deel uit maakt. Ze zijn dus extra-persoonlijk. Een meegaand iemand zal zich zus gemakkelijk aanpassen aan de normen van de groep. Dat kan voordelen en nadelen hebben. Is het in de groep gebruikelijk om veel te drinken, of te stelen, of vrouwen te slaan, dan zullen zekere individuen daar last van hebben. Maar omdat ze bij de groep willen horen, dit toch dulden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100