Wanneer gebruik enkele (') en wanneer gebruik je dubbele (") aanhalingstekens?

Als je woord(en) of een zin tussen aanhalingstekens plaatst, wanneer gebruik je dan de enkele (') en wanneer gebruik je dan de dubbele (") aanhalingsteken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helemaal netjes en officieel : enkele aanhalingstekens wanneer je een woord op een bepaalde manier wilt accentueren of wilt laten weten dat het bijvoorbeeld overdrachtelijk of cynisch of niet letterlijk gebruikt moet worden. Dubbele aanhalingstekens gebruik je in een citaat of spreekzin. Hij zei : "Ik denk dat ik morgen maar eens wat vroeger opsta. " . Dubbele aanhalingstekens. Ze kreeg dit jaar helemaal niks van Sinterklaas. Dat was nog eens een 'surprise'. Enkele aanhalingstekens. Sorry voor de beetje beroerde voorbeelden, maar daar heb ik al vijf minuten op zitten broeden en ik vrees dat ik even met niks beters kan komen..... Toegevoegd na 32 seconden: In de praktijk worden ze trouwens ook wel veel door elkaar gebruikt, mede afhankelijk van wat je op je toetsenbord het snelst kan vinden ;-)

Er zijn geen algemeen erkende regels voor het gebruik van dubbele en enkele aanhalingstekens. Met name bij letterlijke citaten kunnen zowel dubbele als enkele aanhalingstekens gebruikt worden.

Aanhalingstekens (") zijn leestekens die, meestal in paren, gebruikt worden om aan te geven dat een uitspraak, citaat of zin letterlijk wordt weergegeven (aangehaald). Afhankelijk van de taal en het medium kunnen aanhalingstekens verschillende vormen aannemen. De apostrof of het weglatingsteken is een leesteken in de vorm van een kommaatje bovenaan de regel (') dat aangeeft dat een of meer letters in een woord zijn weggelaten. Toegevoegd na 27 seconden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanhalingsteken http://nl.wikipedia.org/wiki/Apostrof_(leesteken) Toegevoegd na 20 minuten: Oh en: http://www.goeievraag.nl/vraag/verschil-tussen-enkele-aanhalingstekens-dubbele.6418

Hoewel er inderdaad een voorkeursvorm is voor het gebruik van dubbelle en enkele aamhalingstekens is het vooral afhankelijk van de gemaakte afspraken en persoonlike voorkeur. De Groene Amsterdammer heeft bijvoorbeeld een tijd lang geen enkel aanhalingsteken (als indicatie voor een citaat o.i.d.) gebruikt, maar gebruikte << daarvoor.