Hoe komt het dat mensen vaak incorrect "die" zeggen i.p.v. "dat"?

Waarom gebruiken mensen vooral het woord "die" boven "dat". Het welbekende "die meisje" bijvoorbeeld. Is er een reden voor de vergrootte focus op het lidwoord "die"?

Toegevoegd na 6 minuten:
Scherp, te snel op invoeren gedrukt. Ik bedoel dus ook "de" en "het". Waarom wordt de fout vaker met de/die/deze gemaakt dan met het/dat/dit

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is voornamelijk overgenomen uit straattaal, vooral in de grote stad sterk beïnvloed door slecht Nederlands zoals dat door allochtonen gesproken werd (Surinamers, Marokkanen, Turken met name) maar inmiddels een geheel eigen leven is gaan leiden en een geheel eigen taaltje is geworden. Blijkbaar moet het stoer klinken ofzo, in elk geval is het voornamelijk jongerentaal. Voor niet-Nederlanders is het erg moeilijk onderscheid te maken tussen de en het, en dientengevolge ook tussen deze, die, dit en dat. Je kunt het namelijk niet aan het woord zien of horen, maar moet het echt per woord leren. Makkelijk als een taal je moedertaal is, schier onmogelijk als je die pas op latere leeftijd moet leren. Die meisje in plaats van dat meisje kan gebeuren dus. Begrijpelijke fout. Maar 'die meisje' in plaats van het meisje, dat is echt 100 % straattaal en niet meer als spreekfout te verdedigen. Er hoort vaak ook een beetje een bijpassend 'mocro-achtig' accent bij, onafhankelijk van de kleur / komaf van de spreker.

vaak zeggen de ouders het ook verkeerd,en er wordt ook steeds minder gelezen

Het foutief gebruik van deze woorden vindt zijn oorsprong bij onze allochtone medelanders, en is sindsdien een eigen leven gaan leiden. Het automatiseren van de lidwoorden blijkt voor vele mensen moeilijk te leren. Bovendien is daar dan ook nog eens de daarbij behorende 'die' of 'dat': Het is immers: DE jongen DIE stout was, en HET meisje DAT stout was. De allochtone ouders gebruiken de woorden foutief, en hun kinderen nemen dit over (daar is geen school tegen opgewassen, geloof me). Maar er is nog een opmerlijke ontwikkeling gaande: Inmiddels is er een fenomeen gaande, waarin het foutief gebruik van de lidwoorden en het aanwijzend voornaamwoord als populaire straattaal wordt beschouwd. Met ander woorden: Je hoort er als jonge gast pas echt helemaal bij, wanneer je in je taal spreekt over 'de meisje die'. Dientengevolge hoor je nu dus ook steeds meer autochtone Nederlanders het lidwoord en aanwijzend voornaamwoord foutief gebruiken.

Bijzinnen worden steeds korter. Dit is al 100 jaar aan de gang. Doe je niks aan. Hun zullen overwinnen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100