Is er een vak op school nodig om respect voor andersdenkenden aan te leren?

We hebben allerlei scholen in Nederland, ook die gebaseerd zijn op identiteit: Christelijk, Niet-christelijk , reformatorisch, evangelisch.etc. Zou het wenselijk zijn om een soort staatsschool te creëren met alle inzichten uit de wetenschap meegenomen, maar dan ook het vak Respect. Daar leren we dan hoe we omgaan met andersdenkenden. Zou dat werken? Volgens mij kennen ze zoiets in het Noorse Systeem. Dus artikel 21 kan dan weg, maar in de plaats daarvan wel een goede begeleiding van leerlingen om met elkaar om te gaan. Dat kun/wil je dan niet van docenten laten afhangen achter een gesloten deur...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat betreft het vak: het kan bij meerder vakken aan bod komen. Maatschappijleer, wat de anderen al noemen, maar ook bij geschiedenis, aardrijkskunde, biologie. En bij wat een mentor doet aan vorming van zijn klas. Het is overigens niet zo dat je alle inzichten van de wetenschap kan plussen en dan dat kan gaan lesgeven. De wetenschap geeft meerdere theorieën om optimaal onderwijs te bieden. Zo kan iemand kiezen voor een Montessorischool. Het gehanteerde onderwijsmodel doortrekt alle vakken. Evenzo bij een school die op een levensovertuiging is gebaseerd. Die overtuiging werkt ook door in de vakinhouden. Bijvoorbeeld de keus voor een bepaald model om iets te verklaren. En zo;n school ontkomt er niet aan om bijvoorbeeld bij het vak economie te spreken over normen en waarden als het gaat over geld verdienen en besteden. Juist scholen die uitgaan van een eigen visie, maken de leerlingen bewust van het feit dat er een visie is en van het verschil in visies. En dat heeft een behoorlijke vormende waarde.

Als je van kleins af in contact komt met andersdenkenden vind je dat heel gewoon. Allochtone vriendjes hebben , sporten met elkaar en dat die kinderen maar ook de ouders bij elkaar over de vloer komen. Bij het tv programma Puberruil zie je dat gebeuren en dat tieners met allemaal vooroordelen het dan opeens heel anders bekijken als ze een andersdenkend gezin van dichtbij en persoonlijk ervaren. Wei weet is dat wel leuk voor scholen om te gaan doen. Een Puberruil-stage.

ik geloof dat de vakken: Levensbeschouwing, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen daar al over gaan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100