Waarom leer je op school dat de Tweede Wereldoorlog in 1940 begon?

Ja, ik weet dat voor Nederland de Tweede Wereldoorlog in 1940 begon. Maar het binnenvallen van Polen in 1939 wordt toch meestal echt als het begin van de oorlog gezien.

Als je aan een gemiddelde Nederlander vraagt: ,,van wanneer tot wanneer was de Tweede Wereldoorlog?'' zal hij zeggen van 1940 tot 1945. Persoonlijk lijkt het me nogal incorrect dat dat altijd zo geleerd wordt, waarom dit etnocentrische standpunt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De reden waarom je op school leert dat WOII in 1940 begon is, omdat je niet alles kan leren en weten. Je school tracht je zoveel mogelijk kennis bij te brengen die relevant is voor je. In het secundair- en basisonderwijs krijg je de basisleerstof voorgeschoteld. Voor een Nederlander is 1940 op dat moment ook de meest noodzakelijke informatie. Is 1939 daarom niet belangrijk? Jawel, maar die noodzakelijke, aanvullende en gedetailleerde informatie wordt je in een hogere opleiding meestal meegegeven. In andere vakgebieden is dat ook zo. Toegevoegd na 1 minuut: Je kan niet overal alles van weten en als je je wilt specialiseren moet je dat in het hoger onderwijs doen.

Bij ons op school word gewoon geleerd dat WO2 in 1939 begon.

bij mij op school kregen we in de 2e geleerd dat het in 1940 begon, en in de 3e dat het in 1939 begon. ik denk om wat jij zegt, omdat het in nederland in 1940 begon, dat ze dat daarom zeggen.

voor 1940 was het nog geen wereldoorlog maar een redelijk lokaal conflict ,als wereldoorlog begon het pas vorm te krijgen in 1940

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100