Mag je een thuisstudie HBO doen met wajong en heeft dat beperkingen op de hoogte van de uitkering?

Een vriendin wilt studeren naast haar wajong, maar kan dat vanwege ziekte niet bij een normale HBO of uni. terwijl een hbo thuisstudie wel te doen moet zijn met de nodige moeite. Bij een thuisstudie ontvang je echter geen studiefinanciering, omdat het geen voltijds of duale opleiding is. Ook ontvang je bij studie maar 25% van de grondslag aan wajong. Studeren voor wajongers in een dergelijke situatie is financieel zo niet op te brengen.

Is daar een aparte regeling voor bij of met de IB of het UWV en hoe hoog is de wajong uitkering/studiefinanciering dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Naar mijn weten stimuleert het UVW juist opleidingen in tijden met werkeloosheid of Bij (deels)arbeidsongeschikt. Dit om jezelf beschikbaar te maken voor ander werk enz.

Het hangt er van af of je voor 1 januari 2010 of na 1 januari 2010 recht hebt gekregen op de Wajong. 'Oude' Wajongers kunnen studeren met behoud van uitkering, 'Nieuwe' Wajongers krijgen een uitkering van 25% van het minimumloon naast hun studiefinanciering. En dat is dus een heel karig centje. Of er speciale regelingen zijn voor thuisstudie of deeltijdstudie in de Wajong, zou je bij het UWV na moeten vragen.

Als je vriendin een reïntegratietraject aangaat bij een reïntegratiebedrijf naar haar keuze, zal de jobcoach die ze toegewezen krijgt allereerst een reïntegratie(rea)visie opstellen. Hierin wordt alles vermeld over de achtergrond van de problematiek en op welke manier en met welke ondersteuning / hulpmiddelen hij / zij denkt dat je vriendin weer aan het werk kan komen. Deze studie kan hier dus ook in vermeld worden. Is de arbeidsdeskundige die de visie beoordeelt van mening dat het volgen van de studie een positieve invloed heeft op haar reïntegratie (m.a.w. haar kansen op het vinden van passend werk worden vergroot door het volgen van de studie) dan komt deze meestal in aanmerking voor vergoeding door het UWV. Daarnaast krijgt ze dan de volledige WAJONG-uitkering betaald.

Beste Vatosr, Welke regeling voor je vriendin geldt hangt af of zij valt onder de oude Wajong (voor 2010) of de nieuwe Wajong (na 2010) Nieuwe Wajong na 2010 ? De hoogte van de Wajong als je een opleiding volgt bedraagt zoals je aangeeft 25% van het minimumloon. Deze regeling geldt echter alleen als er recht is op studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten, zoals de WTOS (Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten) Als je vriendin hier geen recht op heeft bedraagt de hoogte van de Wajong-uitkering 75% van het minimumloon. Actuele informatie vind je hier: http://bit.ly/fHbZlf Oude Wajong voor 2010 ? De hoogte van de Wajong bij 80-100% arbeidsongeschiktheid bedraagt 75% van het minimumloon. De oude Wajong kent geen aparte regeling bij studie. Dit betekent dat als je vriendin gaat studeren dit nooit invloed heeft op de hoogte van haar Wajong-uitkering. Actuele informatie vind je hier: http://bit.ly/mMPpm1 Extra informatie: Als je vriendin de opleiding niet kan starten omdat zij hiervoor geen studiefinanciering of tegemoetkoming ontvangt kan zij het beste contact opnemen met haar arbeidsdeskundige van UWV. Gezamenlijk kan dan overlegd worden of de opleiding in het kader van re-integratie vergoed kan worden door UWV. Actuele informatie vind je op deze pagina: http://bit.ly/iBh30Z Voor informatie over recht op studiefinanciering kun je het beste met de IB contact opnemen. Met vriendelijke groet, René UWV Webcare Team www.uwv.nl/webcare

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100