Hoe maak je een studiekeuze?

Iemand vroeg dat laatst aan mij, maar ik kon er niet echt antwoord op geven. Ik zei gewoon, dat je moet doen wat je leuk vind en je niet te veel laten beïnvloeden door ouders, vrienden enzo. En veel open dagen bezoeken. Maar wat kan ik er nog meer over zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat je iets gaat doen wat je leuk vind, is zeker belangrijk! Kijk waar je interesses liggen, welke vakken je leuk vind en misschien waar je jezelf later ziet staan als je dat al weet.De open dagen zijn inderdaad heel informatief over de verschillende opleidingen (zorg er voor dat je studenten spreekt voor een objectief verhaal, in plaats van docenten met een 'verkooppraatje'). Daarnaast hebben veel scholen ook mee-loopdagen. Hierbij loop je een dag mee met eerste jaars studenten en zie je hoe lessen gegeven worden, proef je de sfeer van de school en de opleiding en misschien nog wel het belangrijkste: je kan mensen spreken die een jaar daarvoor voor dezelfde keuze gestaan hebben. Deze mensen hebben misschien ook nog wel andere tips voor je waar je op moet letten omdat hun de studie eigenlijk heel erg tegenvalt of misschien zijn ze bijzonder positief over hun gemaakte studiekeuze.

Als je het echt heel belangrijk vind om de juiste keuze te maken en niet een jaar wilt verspillen. Dan zou je het orientatietraject kunnen doen. Dat is een traject van een bepaalde tijd waarin ze je helpen met de juiste keuze maken. Je kunt dan eerst onderzoeken wel domein je leuk vindt, dus gezondheid, gedrag en maatschappij of onderwijs bijvoorbeeld. En als je een domein hebt gekozen dan kun je daarin een opleiding zoeken. Zo'n traject kun je volgen op de HvA bijvoorbeeld, ik weet niet of er ook andere dat geven.

Je kan hem of haar aanraden een beroepskeuzetest te doen ;) (op internet zijn er heel veel, maar ik zou wel een goede zoeken!) Je kan dan misschien een idee krijgen welk beroep je later leuk vind en hier kan je je studiekeuze dan op baseren. (Met welke studie kan ik dat beroep het beste bereiken.) i.p.v. een open dag bezoeken zal ik ook aanraden om eens mee te lopen met een student die een interessante studie volgt. Je kunt dan goed zien hoe het er echt aan toe gaat!

Bij ons op school doen de leerlingen een beroepskeuze traject via de website Qompas. Natuurlijk is dat niet zaligmakend, maar vaak komt er dan in ieder geval wél uit welke studierichtingen echt niets voor je zijn. En je komt misschien op ideeën voor studies waar je nog niet aan gedacht had.

Als je al zo jong met kiezen is dat moeilijk. Vaak zie je bij een leerling al een ontwikkeling op een bepaald vlak. Dat zou een keuze kunnen zijn. Belangrijk is ook te kiezen voor iets wat je leuk vindt. Dan heb je meer plezier in je studie als iets dat moet. Verder zijn er op internet diverse programma's die je naar een keuzemogelijkheid leiden. Kijk of je je daarin kunt vinden. Ook zijn er particuliere adressen waar je een keuzetest kunt doen. Maar die zijn vaak wel erg duur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100