Mag een winkelier extra kosten in rekening brengen bij gebruik van een PINtransactie?

Dan duid ik vooral op kleinere zaakjes met een pinapparaat waar bijvoorbeeld 0,25 eurocent extra wordt gerekend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, sinds 1 augustus jl. is er een EU regeling ingegaan waarbij een winkelier geen extra kosten in rekening mag brengen! Doel hiervan is om het betalen met PIN aantrekkelijker voor de klant te maken, maar in Zweden hebben heel veel kleinere winkeliers hun contract opgezegd omdat elke transactie (bovenop de huur van het apparaat) omgerekend 15 eurocent kost. Betaalt de klant met een creditkaart of een buitenlandse kaart komt daar nog 1,8% van het aankoopbedrag bovenop.

Ja dat mag, het is aan jou om te bepalen of je wel of niet in zee wilt gaan met zo'n winkelier. De winkel betaalt ook voor het gebruik van het apparaatje, in grote winkels zit dat domweg verrekend in alle prijzen, in de kleinere winkels betaal je het alleen als je het doet. Misschien gebeurt het over een tijd wel dat je kosten moet betalen als je contant betaalt.

Ja, het mag. Het wordt de winkeliers (bijvoorbeeld de kleinere tabakshandelaar) wel afgeraden door hun eigen brancheorganisatie, want het pinnen is natuurlijk net zo handig voor de winkelier als voor de klant. Het is echter gewoon toegestaan, wel is natuurlijk vereist dat het van tevoren duidelijk kenbaar gemaakt is. Op het bonnetje tot de conclusie moeten komen dat er €0,25 extra gerekend is is eigenlijk te laat.

Wij hadden dit ook,bij kleine bedragen. En gaven dit van te voren aan. Maar zijn ervan afgestapt,omdat het gewoon klantvriendelijker is om niks te rekenen.

Ja dat mag. Een winkelier heeft vaak een pakket, maar als hij bijv. 100 transacties heeft en elke keer een euro, kan zo'n pinautomaat niet uit en rekent hij er iets bij zodat het wel uit kan.

Voor kleine bedragen kunt ge best met Proton betalen , als de winkelier die optie heeft ( de klant betaalt niets extra) Heb gehoord dat men het systeem hier en daar aan het afbouwen is. Met een bankkaart kunnen soms kleine kosten gerekend worden of zelfs geweigerd ( maar dan moet het zichtbaar vermeld zijn in de winkel of op het apparaatje) ....banken rekenen winkeliers ook kosten aan. Voor bedragen boven 10€ is er doorgaans geen aanrekening meer.

neen dit mag NIET!

Bronnen:
boekhouding en wetgeving op school

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100