Kan je stoppen met school als je in VWO 5 zit? Zo niet, hoe kan je er dan zo snel mogelijk vanaf?

Ik zit in vwo5 nu, en ben net 16 geworden. Ik wil zelf ondernemen, en ben zeker niet van plan iets met school te doen later. Ik heb school dus in principe helemaal niet meer nodig, maar het kost me nu superveel tijd. Ik heb weinig tijd voor mijn eige onderneming. Zijn er bepaalde uitzonderingen zodat ik eerder van school af kan? Het liefste wil ik er zo snel mogelijk van af, waarbij ik het meest tijd over houd voor mezelf.
Ik dacht zelf aan misschien online school, en minder werk ofzo iets. Of dat ik op een of andere manier bij de rechter mezelf kan zetten als een 18 jarige (hier heb ik ooit iets van gehoord, geen idee hoe het werkt) Laat me uw ideeen horen! :) Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hebt geen leerplicht meer. De leerplicht is voor alle kinderen tussen 15 en 16 jaar. Maar dit betekent nog niet dat je met school kunt stoppen. Jongeren van 16 en 17 jaar moeten een startkwalificatie hebben. Hebben ze deze niet, dan hebben ze een kwalificatieplicht. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Dus als je voor je VWO-opleiding geen ander diploma hebt gehaald, hebt je geen startkwalificatie. Als je inderdaad geen startkwalificatie hebt en dus een kwalificatieplicht hebt moet je volledig dagonderwijs volgen. Je mag niet voltijd werken. Volg je echter beroepsbegeleidende leerweg (bbl) in het mbo? Dan kan hij leren en werken combineren. Dus misschien is dat laatste een optie voor je. Je zegt dat je een eigen bedrijf wilt beginnen. Mogelijk is er een beroepsbegeleidende leerweg die aansluit bij het soort bedrijf, dat je wilt starten. Dan kan je op deze manier aan je kwalificatieplicht voldoen, en tegelijk ervaring opdoen.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/l...

er zijn 3 opties die je kunt doen(duren allebei 2 jaar): 1 haal je vwo diploma 2 wordt 18 en ga van school 3 zak naar 5 havo en haal je havo diploma

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100